Welkom op de website van Jan en Anja

Zaterdag 21-07-2018
Drama, drama en nog eens drama de eerste jonge duivenvlucht van 2018. Alles wat zo mooi had moeten zijn is in een dag verandert in een catastrofe, honderden duiven die gedesorienteerd zijn en nog niet hun honk hebben bereikt. Op dit moment hebben we er 13 terug van de 33 ingekorfde duiven, veel en veel te weinig. De duiven kwamen allemaal terug van de Noord kant, we hebben hier amper een duif langs zien komen en dan weet je het wel. Zelf denk ik dat de duiven langs Staphorst omhoog zijn gegaan richting Friesland die een kwartier vroeger hebben gelost. Ook dit is een slechte zaak, volgens mij moet je minstens een drie kwartier wachten totdat een andere afdelig gaat lossen en dan met name de jonge duiven. Als de duiven van Friesland slecht vertrekken gaan alle duiven van onze afdeling mee met de massa en zie ze dan maar weer eens terug te krjgen. Je zult zien dat er in Staphorst en omgeving veel minder verliezen zijn dan aan de Oostkant van onze afdeling. 
Sommige hokken hadden tegen de middag nog maar een paar duiven terug op een inkorflijst van 50 stuks of meer. Ik hoorde al geluiden dat  liefhebbers de brui er aan geven en dat kan ik mij best voorstellen. Wat hadden de duiven die wel terug kwamen een dorst ongelooflijk, ik kreeg er zelfs eentje weer die door de desorientatie de waterbak niet eens meer wist te staan. Ik had nog contact met een bevriend liefhebber uit Elburg en daar waren er amper verliezen en kwamen de duiven goed af. Ik snap nog steeds niet dat we dit jaar weer half juli beginnen i.p.v. half augustus maar dat heeft zeker te maken met de sectorale vluchten die eigenlijk opgelegd worden door de NPO. Het is echt te hopen dat er nog veel duiven na komen anders is het voor veel liefhebbers al einde vliegseizoen. Gezien de weersomstandigheden volgende week met een hittegolf lijkt het mij verstandig dat ze de komende week de vlucht annuleren en alles opschuiven, maar of ze dat echt doen betwijfl ik ten zeerste. Het is echt jammer dat we op deze manier beginnen en is een echte domper op een mooi seizoen. Later meer over deze rampzalige vlucht.


Vrijdag 13-07-2018
Vanavond voor de laatste keer inkorven voor de midfond vlucht, je ziet dat er behoorlijk veel minder duiven ingekorfd worden. Ik denk dat dit mede te danken is aan grote verliezen van goede duiven en de meesten er eigenlijk wel klaar mee zijn. De duiven komen bij ons ook niet zoals ik had verwacht, op het oog zien ze er wekelijks top uit maar op de vluchten laten ze het duidelijk afweten. Waar het aan ligt weet ik niet, met telkens een oostenwind hebben ze het ook behoorlijk zwaar gehad dit seizoen. Ik weet nog niet hoeveel we meedoen, maar het zullen er niet veel zijn, wat mij opvalt is dat onze 205 zich geweldig heeft laten zien in zijn laatste vliegjaar en zal na morgen op het kweekhok tercht komen. Volgende week starten we met de jongen en daar wordt nu de meeste aandacht aan besteed. We hebben ze er top uitzien en ze trainen uitstekend, ook met africhten komen ze goed af dus mogen we er ook iets van verwachten. We hebben nog steeds een dikke 30 stuks en daar moeten we het mee doen. Er wordt bij ons flink getimmerd bij de buren dus hoop dat dit volgende week niet van invloed is op de prestaties of het binnen lopen. Komende week wil ik ze nog een keer opleren en dan moeten ze er klaar voor zijn. Ik denk dat iedereen wel goed met jongen kan vliegen mits je ze gezond kunt houden, dat is een eerste vereiste. Mankeert er ook maar een beetje aan dan kun je het schudden en vliegen ze geen kopprijs meer. Ik hoorde de laatste weken ook over veel verliezen met africhten. Als je dan doorvraagt hoor ik dat deze liefhebbers een paar weken eerder allemaal coli hebben gehad, ik denk dat er dan nog steeds iets sluimert en de duiven nog niet helamaal gezond zijn al ogen ze wel weer goed. Blijkbaar is dit euvel toch jaarlijks het probleem van de grote verliezen met opleren en de eerste wedvluchten.
Afgelopen week had ik het genoegen een oude duif van 21 jaar op de foto te mogen zetten, mooi toch dat de liefhebber zo'n duif nog zo goed vertroeteld. Hij zit in een hondenbench en mag overwinteren binnens huis. Een geweldige doffer met een bijzondere palmares op de overnacht.  
We zullen zien hoe het verloopt iedereen veel succes  de komende weken.

 

Zaterdag 07-07-2018
We zitten komende week alweer in de laatste vlucht van de oude duiven en dan kan de balans worden opgemaakt. Eigenlijk heb ik dit al gedaan en weet wat er over zal blijven maar eerst toch maar even afwachten wat er met de jonge garde gaat gebeuren. Even en domper na vorige week waar onze beste duivin niet is terug gekeerd, zo langzamerhand word je er bijna moedeloos van, veel goede duiven zijn dit jaar verloren gegaan bij diverse liefhebbers. Het is ook een jaar met extreem zware vluchten geweest en niet bepaald voor ons een uitstekend seizoen. Alle hoop is nu  gevestigd op het jonge duivenseizoen. Vandaag opnieuw een vlucht van Rethel met een lichte kopwind dus opnieuw zwaar met hoge temperaturen. De eerste duif was een jaarling doffer uit de Thomas en de tweede was wederom de 205 die zijn allerbeste seizoen ooit heeft laten zien. Inmiddels staat hij al op 11 prijzen en ik denk dat hij vandaag ook nog een prijsje mee zal pakken. De jongen zijn inmiddels diverse keren in de mand geweest en vrijdag waren we er nog twee kwijt, zaterdag morgen zat er eentje in de spoetnik en tegen 12.00 uur kwam de laatste uitgevlogen thuis, toch wel karakter om nog huiswaarts te keren. Ze zien er top uit en zijn klaar om te starten. Komende weken nog enkele keren opleren en dan kan het wat mij betreft beginnen. Ik vind dit altijd het spannnenste van het hele duivenseizoen de eerste jonge duiven vlucht en hopen dat ze allemaal thuis komen. We hebben er nog precies 34 en misschien  moet ik er nog een paar ruimen die mij niet echt aan staan. 
De duiven in  Denemarken vliegen ook hun rondjes en worden de komende weken opgeleerd. Ook dit gaan we nauwlettend in de gaten houden en zal ik u op de hoogte houden over deze prachtige eenhoksrace. Later nog even naar de club voor klokken en het wachten is op de fondmannen dus gaan we vandaag iets later afslaan dan gewoonlijk. Ik zag wel dat Koopman er behoorlijk heeft ingehakt op Bourges, eerlijk gezegd had ik ook niet anders verwacht. Goed wekend allemaal tot later. 

Zaterdag 30-06-2018
Vandaag vliegen we vanaf Rethel voor ons een dikke 400 km. Tevens is het de laatste zaterdag van de maand en zolang als ik mij kan herinneren de TT dag. Vroeger ging ik daar altijd heen en vond ik het geweldig maar de laatste jaren kom ik er niet meer en is de animo behoorlijk gedaald. Op Rethel hebben we er tien mee 9 doffers en 1 duivin. Vorige week behaalde de triple 7 een mooie notering hopleijk kan hij dat dit keer evenaren. Het wordt wederom een loodzware vlucht vandaag en met de Oosten wind krijgen de duiven het behoorlijk moeilijk. Ze zijn om 7.30 uur gelost en ik verwacht dat ze tegen 12.45 uur er zo'n beetje moeten kunnen zijn. De getekende zijn dit keer de 205 die het dit jaar geweldig doet en volgend jaar op het kweekhok terecht komt, hij is een volle zoon van onze Barney x Lissie en een een broer van de duivin die vorig jaar op de one loft in Denemarken een 3e prijs behaalde in de KO rondes. Tweede getekende is de 734 een duivin uit de Thomas die zich ook al diverse keren liet zien, vorige week ging even iets minder hoplelijk herpakt ze zich terug en komt vandaag wel op tijd.
Wat de jongen betrreft hier zijn we heel tevreden over gelukkkig geen coli en ze trainen prima. We hebben ze al meerdere keren in de mand gehad en komende week zullen we dat blijven doen mits ze gezond blijven. We hebben een paar moeten ruimen, stonden mij niet echt aan en zoals het er nu naar uit ziet blijven er ongeveer 30 stuks over die mee kunnen voor de vluchten. Hierbij zitten ook nog 10 stuks bij voor de ringenrace van het samenspel een mooi initiatief van het bestuur maar ook voor de niet liefhebber die op deze manier mee kunnen doen zonder dat ze duiven hebben. Er wordt mij al regelmatig gevraagd wanneer deze race nu eindelijk gaat beginnen. Als het goed is krijgen we nog een een update welke van de vluchten hiervoor worden geselecteerd. Iedereen veel succes vandaag en tot de volgende keer.

Zaterdag 23-06-2018
Al even geen tijdje meer iets op de site gezet vanwege drukke bezigheden met o.a. fotograferen van enkele duiven. Vandaag een vlucht vanaf Asse Zellik op 279 km. Onze Thomas vloog hier al eens een eerste, deze keer was het en zoon uit de Thomas de 777 die als eerste werd geklokt. Het was jammer dat hij nog een paar rondjes vloog dit heeft zeker een dikke minuuut gekost. Binnen iets meer dan een half uur hadden we alles terug. Ze zagen er top uit en ik ben blij met een vroege lossing, moeten ze vaker doen indien mogelijk. De fond laat nog even op zich wachten en zal ook wel goed verlopen met een mooie snelheid. Ik kreeg ook nog een bericht uit Duisland waar een dochter uit Der Thomas ook als eerste op de klep was gevallen, blijkbaar zijn deze weersomstandigheden ideaal voor dit soort duiven. Ik ben wel blij dat deze lijn ook een goede nakweek geeft. 
Met de jongen gaat het goed ik heb ze inmiddels al een paar keer in de mand gehad en alles tot nog toe terug alhoewel ze er wel heel lang over doen, ze zijn in  orde dus maak ik mij daar niet zo druk over, af en toe komt er eentje na en die leren hier prima van. Komende week nog maar eens een paar keer in de mand om ze goed op te leren. Ik hoorde ook nog dat er bij een lieefhebber zomaar jongen dood in het hok lagen en hij geen idee had wat de oorzaak was. Ik had het vermeoden dat hij paramixo onder de duiven had want hijhad ze nog niet geent en geen enkel middel hielp volgens hem. Straks maar even naar de vereniging om te kijken hoe we ervoor staan. Voor de fondmannen nog veel succes op Sens.

Maandag 11-06-2018
Nadat we vorig week het idee hadden dat we de duiven eindelijk goed op gang kregen viel het dit keer toch een beetje tegen. We hadden een vroegere prijs verwacht maar het mocht niet zo zijn. Wel opnieuw 6 van de 10 in de prijzen dus dat is goed te noemen en alles weer achter de klep. Misschien  hebben we niet de kwaliteit in huis die we mogen verwachten. De fond was er ook eentje van de buitencategorie met drie nachten mand en lood en lood zwaar. Ook GJB schrijft op zijn site dat hij wel een vroege pakt en daarna een half uur moet wachten op zijn tweede (24 mee) en aangeeft dat het verloop bar en bar slecht is geweest. Wel mag even vermeld worden dat Freek Smit uit ons Rayon zich prima heeft verweerd richting andere liefhebbers met 23/29 prijs en 2 bij de eerst tien, kan men wel stellen dat hij hier een topprestatie heeft neergezet. Men kon duidelijk merken dat de overnachtduiven hier beter tegen bestand zijn dan de meeste andere duiven. We hebben voor de zekerheid dit keer maar eens een geeltablet opgestoken om te kijken of ze hier baat bj hebben komend weekend. Ze hebben niet veel geleden van het Vitesse vluchtje vanaf Weert dus kunnen ze weer mee op de volgende MF vlucht van een dikke 449 km. Allemaal even opgelet we moeten a.s. donderdag al inkorven, sommigen denken dat het gewoon op vrijdag is. Zoals het nu lijkt krijgen ze voor eerst een beetje wind mee, maar dat kan natuurlijk ook weer snel omslaan en met de weergoden van vandaag de dag is een voorspelling moeilijk in te schatten. 

Op eigen hok met de jongen gaat het goed we hebben nog steed 37 stuks en ik heb ze al een keer in de mand gehad voor een kort africhtingsvluchtje. Ze zien er gezond uit en Anja krijgt ze langzamerhand goed onder duim en ze beginnen steeds beter te luisteren. Hopelijk kunnen we ze gezond houden om ze een optimale voorbereiding te geven. Iedereen succes met africhten de komende tijd. 

Maandag 04-06-2018
Zaterdag hadden we helaas geen vlucht vanwege de slechte omstandigheden, er kon niet gelost worden dus werd de wedvlucht naar zondag verplaatst. Nu hadden wij zondag onze familiedag dus kwam het voor mij even niet goed uit. In overleg met mijn vriend had ik het hele systeem aangesloten en zou hij mijn klok ophalen. Dus er was gewoon  niemand thuis en dat is iets waar ik niet van hou als je duiven op een vlucht zitten. Het is wonderbaarlijk dat dit een van onze betere vluchten is geweest met de 205 weer als eerste voorop. Het lijkt wel of hij zich wekeleijks beter in zijn element voelt op zijn oude dag. We draaien van de 12 ingekorfde duiven 7x prijs. Volgens mijn duivenmaat hadden we binnen drie kwartier 11 van de 12 terug en toen ik 's avonds laat thuis kwam was de laatste ook reeds binnen gelopen. Hoe en waarom ze deze week wel goed komen heb ik geen verklaring voor maar dat is nu net duivensport je kunt niets voorspellen de ene week is het goed de andere week bagger, alhoewel sommingen week in week uit top pakken. Dus bij deze ga niets veranderen doe gewoon hetzelfde en op een gegeven moment komen ze wel. Misschien dat het weer of de wind van invloed kan zijn op de prestaties. Hopelijk blijven ze ook komende week goed komen en houden we de moed er in. Komende week voor de twede keer een dubbelvlucht we gaan het afwachten. 

 

Designed by Jan Abbing