Welkom op de website van Jan en Anja 

Woensdag 12-12-2017
Wat weer een sneer naar het aftreden van vier bestuursleden. Hier en daar lees ik dat sommigen blij zijn dat  deze zijn afgetreden vanwege de puinhoop die ze zouden hebben aangericht, blijkbaar is de schrijver(ster) van deze vergeten dat ze zelf ook aan dit bestuur hebben deelgenomen. Belachelijk dat je geen enkel respect toont voor deze mensen die zich vrijwillig inzettten voor de duivensport. Zo zie je maar weer de emotie zit nog steeds diep geworteld en zal ook wel nooit veranderen.
Vliegprogramma 2019 
Ook hier verschillen de meningen nogal, zo hebben veel afdelingen hierin tegen gestemd en dat snap ik volkomen. Zoals het er nu naar uitziet in het nieuwe vliegprogramma hebben we op 13 juli  een Vitesse, Midfond en Jonge duiven vlucht tegelijk. Hoe kun je het nu voor de kleine liefhebbers het hier mee eens zijn? Waar moet je je duiven op spelen als je maar 10 of 15 duiven hebt om mee te spelen? Ik denk niet dat er liehebbers zijn die op drie vluchten zitten te wachten op een dag. Persoonlijk zou het in mijn ogen beter zijn als de afdeling hun eigen vliegprogramma hanteert. Mochten ze toch overstag gaan dat zal dit onovertreffelijke gevolgen hebben voor de liefhebbers. De kosten zullen de pan uit rijzen, ook omdat alle midfondvluchten al op donderdag in de wagen dienen te zitten. Wie betaalt uiteindelijk deze extra kosten voor het vervoer, juist ja de liefhebbers zelf. Het zal moeilijk worden om vervoerders te vinden die vanaf donderdag hun wagenpark ter beschikking willen stellen. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de kosten voor een kleine leifhebber met max. 20 duiven ongeveer zo'n € 200,= duurder uit zullen zijn in 2019. Als dit alles doorgaat denk ik dat er opnieuw veel liefhebers gaan afhaken, omdat op deze manier de duivensport te duur gaat worden. Nee beste mensen laten we het vliegprograma van de laatste jaren gewoon aanhouden en zelf blijven invullen ook om de liefhebbers niet op extra kosten te jagen, ik denk dat een ieder hier tevreden mee was. Blijkbaar zijn de meningen hierover nogal verdeeld in duivenland maar laat men dan ook eens nadenken over de gevolgen die dit met zich meebrengt, het wordt immers mooier gebracht dan dat het in werkelijkheid is. Iedereen alvast fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2019.

Woensdag 5-12-2018
Vandaag Sinterklaas en pakjesavond voor veel gezinnen. De hele discussie over het zwarte piet gebeuren is zo langzamerhand al weer voorbij. Ook in duivenland spelen de gemoederen soms hoog op als het om besturen etc. gaat. Zo kregen alle leden van het Samenspel een brief via hun scretariaten waarin duidelijk werd omschreven hoe de vork in de steel zat bij het bestuur van het huidige Samenspel ZOD. Complimenten voor de bestuursleden vanwege hun transparante mening over het reilen en zijlen achter de schermen. Het was mij ook al eerder opgevallen dat een Samenspel niet afhankelijk mag zijn van één persoon die de scepter wil zwaaien. Blijkbaar is het bestuur daar nu ook achter gekomen en hebben hem de bons gegeven. Hopelijk kunnen we dan straks verder met een goed bestuur die de touwtjes in handen heeft en dat moet ook want de meeste liehebbers vinden het Samenspel na het verenigingsspel één van de mooiste spelsoorten op duivengebied. 

Ook in afdeling 10 hebben vier afdelingsbestuurders te kennen gegeven het bijltje erbij neer te gooien waaronder de voorzitter, na overenstemming om het gebied van het landelijk vliegprogramma. Jammer want nu zullen anderen straks de kar moeten trekken wat zeker niet mee zal vallen. Zoals ik al had voorspeld zou dit de druppel kunnen zijn dat de afdeling 10 straks op zijn kont komt te liggen en zullen we verder moeten als twee aparte afdelingen. Het is nog even afwachten maar ik voorzie een tweedeling op dit gebied. Mocht het zover komen dan valt er nog al wat te repareren, denk bv. eens aan lossingscom, vervoerscom, verdeling gelden, wagenpark, etc. teveel om op te noemen. Jammer zou het zijn alles was immers juist goed geregeld in onze Afdeling, alhoewel er altijd zaken zijn voor verbetering. Besturen is een van de moeilijkste zaken op duivengebied omdat je meestal alleen maar shit over je heen krijgt op deze manier wordt de duivensport er niet beter op. 

Wat wel goed gaat is dat er een mogelijke fusie zal plaats vinden tussen twee verenigingen in Klazienaveen. Beide partijen staan hier dan ook positief tegenover en op deze manier manier wordt de duivensport weer een stuk aantrekkelijker gemaakt met een mooi aantal leden. Hierdoor heeft het in ieder geval weer meer kans op bestaansrecht en zal er hopelijk ook weer meer gezelligheid plaats vinden. Meer verenigingen zouden hier een voorbeeld aan kunnen nemen en in de toekomst zal het verplicht gaan worden dat verenigingen met minder dan bv 7 leden geen bestaansrecht meer hebben. Persoonlijk zou ik het gewelidig vinden wanneer het gehele Samenspel één grote vereniging zou zijn maar dat is nog lang niet voorhanden denk ik, maar goed zeg nooit, nooit. 

Met de duiven gaat het goed nog enkele op een oude pen bij de vliegers en bij de kwekers zijn alle pennen inmiddels gegooid. Het is even opletten want je hebt ze snel te zwaar, als ik ga voeren vreten ze zowat de veters uit mijn schoenen. Ik zou later gaan beginnen met kweken maar door verplichtingen ben ik genoodzaakt om de kwekers vroeger bij elkaar te zetten. Op zich geen probleem dan kan ik de 2e ronde gelijk met de vliegers tegen elkaar zettten. Al met al begint het nieuwe seizoen binnenkort alweer. Hier en daar nog tentoonstellingen en druk bezig met duivenfotografie. 
 

Maandag 19-11-2018
Zaterdag naar de huldiging van de kampioenen van afdeling 10 geweest, ook wij zaten er dit keer bij met een 10e plaats voor het hokkampioenschap op de natour. Hier waren we best tevreden mee gezien het grote percentage dat we hebben gedraaid en dat we dit keer de duivinnen in de strijd hadden gegooid. Dit is goed bevallen en we zullen komend seizoen ook de duivinnen mee gaan doen. Het eerste wat mij opviel was de drukte die viel nogal tegen. Blijkbaar wordt hier de animo ook steeds minder. Heel veel prijswinnaars lieten zich niet zien, maar al met al was het best gezellig met een mooi stukje entertainment. De prijsuitreiking ging lekker vlot, goed georganiseerd en zoals het hoort dit heb ik wel eens anders gezien in eigen gelederen. Er heerst veel onrust in de duivensport over de voorstellen die in Veenendaal boven water zijn gekomen. Hoe dit verder zal verlopen is nog behoorlijk onduidelijk maar er heerst veel onvrede. Ook in onze eigen afdeling zitten grote verschillen tussen de Noord en Zuidgroep. Ik voorzie in de nabije toekomst een splitsing tussen deze twee en zal ieder gedeelte voor zichzelf verder moeten. Mocht het zover komen vind ik dit persoonlijk erg jammer maar er wordt te weinig rekening gehouden met elkaar. Duivensport is nog steeds een egoistische sport waar een ieder alleen maar aan zichzelf zit te denken. Het zou toch een verbroedering moeten zijn waar we elke week met z'n allen met veel plezier naar toe kunnen gaan. Een beetje meer gezelligheid en niet de afgunst laten overheersen dat een ander beter vliegt dan jezelf. Ook in deze donkere dagen zijn er genoeg mogelijkheden te vinden om de duivensport aantrekkelijk te houden, op die manier blijf je met elkaar betrokken met de sport. Het valt zeker allemaal niet mee, meestal zijn het ook dezelfde mensen die de kar moeten trekken en straks als we weer gaan vliegen zie je dat fenomeen ook wekelijks weer naar boven komen. Hopelijk gaat er in de toekomst nog een grote verandering plaats vinden anders ben ik bang dat de duivensport ten dode is opgeschreven, al is er nog een klein sprankje hoop, gelezen dat er in Belgie jongeren zijn die zich opnieuw wanen in de duivensport, mooi toch en afwachten of dit overslaat richting Nederland. 

Maandag 05-11-2018
Afgelopen week nog een prachtige duivin aangeschaft voor de kweek zijdezacht met een prima afstamming. Ze komt uit de lijn van de 781 van Anton Ruitenberg een van zijn beste kwekers volgens mij en de lijn van de "Harry" van  Hooymans. Nu zegt een afstamming niet altijd alles maar ik heb wel vertrouwen in deze duif. Ook nog twee zomerjongen voor de kweek gekregen van onze vrienden uit de lijn van de "Zot"  x  Casselmann (prachtige duiven). De vader van deze duif gaat komend seizoen een jaar kweken bij Marcel Wouters in Belgie.

Volgend kweekseizoen zullen we  eens kijken of er iets bruiksbaars uitkomt. Velen zijn alweer bezig met de kweek en koppels aan het samenstellen. Nog even en dan zullen sommige liefhebbers alweer beginnen met kweken. Ik doe dat niet en wacht nog wel een tijdje. Zelf heb ik het gevoel dat zomerjongen soms veel beter presteren dan winterjongen uitzonderingen daar gelaten. Op dit moment zitten er nog teveel duiven in ons bestand en vind het een moeilijke keuze welke er nog uit moeten. Ook gezien de havik hier die in het voorjaar bijna dagelijks zijn slag slaat is het misschien niet onverstandig om er een paar achter de hand te houden. Ik heb nog steeds enkele duiven op drie pennen staan maar ik ga er vanuit dat die er nog wel door komen. Dit heeft ook te maken dat ik de gehele natour heb gespeeld en de dagen had verlengd. Ik ben weer overgestapt op een goede ruimengeling van Versele Laga een van mijn favoriete voeders. De duiven zien er altijd top uit met dit voer. Ik heb dit jaar nog geen parastop kuur gegeven wat ik normaal jaarlijks wel geef en ik denk dat ik het dit jaar een keertje op de natuurlijke manier ga doen. Goed voer, vitaminen, mineralen en grit daar zullen het mee moeten doen. Ze zien er geweldig uit de kweekduivinnen zitten dag en nacht in de ren en zien er werkelijk formidabel uit. Wekelijks een bad met azijn en zout en geen dure badzouten of wat dan ook. Op sommige sites lees je dat de producten steeds maar weer worden aangeprezen en je moet kopen gezien de geweldige prestaties van al die liefhebbers. Op zich goede reklame hoe vaker je het herhaalt hoe beter het verkoopt. Je wordt er letterlijk bijna dagelijks mee dood gegooid. Zo iemand moet toch de sterren van de hemel vliegen zou je zeggen maar de mand wijst dan meestal wel anders uit als je de uitslagen bekijkt. Het gaat erom dat je plezier blijft houden in je hobby anders kun je beter je klok aan de wilgen hangen. Onze vereniging is behoorlijk "dun" aan het worden en het wordt tijd dat we gaan fuseren, hoe eerder hoe beter en ontkomen doen we er toch niet aan. Binnenkort weer de huldigingen in Grolloo en feestavonden van vereninigen en samenspelen iets waar even gezellig bijgekletst kan worden over de duivensport in het algemeen.  

 

Designed by Jan Abbing