Welkom op de website van Jan en Anja 

Woensdag 20-03-2019

De duiven afgelopen week weinig laten trainen door de vele regenbuien en harde wind. De doffers zijn nog niet in goede doen en zijn nog niet in volle training, daar tegenover heb ik duivinnen al aardig op de rit, trainen goed en prachtig om te zien. Het is mijn bedoeling om in eerste instantie de duivinnen optimaal voor te bereiden en zullen de eerste vlucht dan ook ingekorfd worden. Met de doffers kijk ik het aan, misschien dat die op een later tijdstip de mand ingaan. We hebben nog een aantal weken en dan is het nog te overzien wat mee gaat en wat thuis blijft. 
Vandaag de klokken in de vereniging klaar gemaakt volgens de entlijst en nu kan iedereen deze nog even testen. Een hoop werk ook omdat de nieuwe leden een andere vereniging krijgen met en ander lidnummer. Al met al wel een gezellige boel met zoveel leden, het wordt in ieder geval een stuk leuker en er wordt weer meer over de duivensport geroddeld. Ook hebben we de Benzing klokken van nieuwe software voorzien welke nodig is voor het vliegseizoen 2019.
Ik heb mij ook opgegeven als convoyeur en afgelopen zaterdag hebben we een prachtige dag gehad bij de fa. van Regteren in Ruinen. Wat er nog allemaal komt kijken bij deze functie is niet mis, alles was tot in de puntjes verzorgd en ook voor de inwendige mens zag het er top uit. Een compliment voor de goed verzorgde dag van de initiatiefnemers. Een leerzame en leuke dag met veel nieuwe contacten. De animo was behoorlijk groot dus wat convoyeurs betreft kunnen we de komende jaren weer vooruit. 
Vandaag de jongen er ook maar weer eens uit gehad en eentje was bij de buren al tegen het raam gevlogen en gelukkig kon ik hem zo meenemen en lijkt het dat het nog goed is gegaan. Begin april gaan de duiven voor de eenhoksraces naar de bestemmingen. Hopelijk niet teveel verliezen want dat gaat ten koste van het aantal duiven voor de volgende keer. De duiven gaan naar Denemarken en Duitsland en ik heb uit mijn beste koppels de duiven er klaar voor. Nu maar afwachten of ze zich in de prijzen kunnen vliegen dit jaar. Ik ben echt liefhebber van deze eenhoksraces ook omdat het een goed beeld geeft of je duiven dit aan kunnen doordat ze allemaal dezelfde verzorging krijgen. Iedereen alvast veel succes met het voorbereiden naar het nieuwe seizoen. 


Zondag 10-03-2019

Nog 5 weken en dan gaat het nieuwe seizoen 2019 al van start, ik pleit al jaren om later te beginnen maar blijkbaar geeft de meerderheid aan om zo vroeg mogelijk te beginnen met weersomstandigheden waar jezelf niet vrolijk van word en de duiven al helemaal niet. Duiven houden van warmte en dat merk ik vooral als met vochtig weer de verwarmingsplaat aanslaat bij een te hoge vochtigheid. Eigenlijk heb je het dan over relatieve luchtvochtigheid in het hok welke de waarde aangeeft hoeveel waterdamp er in de lucht aanwezig is. De hygrostaat die ik heb gemonteerd gezamenlijk met de plaat bepaalt wanneer deze moet aanslaan. Ik heb hem ingesteld op RV (relatieve vochtigheid) van 70%, misschien toch nog iets te hoog maar ik wil niet dat deze plaat de hele dag en nacht door verwarmt. Ook de temperatuur zal van invloed zijn op de kwaliteit van het hok, als je meer dan 10 graden verschil hebt tussen dag en nacht moet je toch eens nadenken om er iets aan te doen. Ik merk wel dat de mest er altijd goed uitziet op deze manier van klimaatbeheersing.
Inmiddels heb ik de duiven al gescheiden en begint de training van de duivinnen gestaag op gang te komen. De doffers heb ik er nog niet zoveel uit gehad, maar zullen er vanaf volgende week ook regelmatig het luchtruim moeten verkennen. Als ik dan kijk naar de weersverwachting de komende week zal het moeilijk worden om de duiven er voor de dagelijkse training uit te laten. Dan het nieuwe vliegprogramma deze heeft niet mijn voorkeur maar we zullen zien of het mee valt. Waar ik mij wel zorgen om maak zijn de kosten voor komend jaar, zowel de prijzen voor Vitesse, Midfond en Fond zullen flink stijgen. Liefhebbers die 20 duiven inkorven zullen toch een prijsstijging van € 4,= mogen verwachten t.o.v. vorig jaar. Of iedereen hier nu vrolijk van gaat worden betwijfel ik en misschien is dit ook de druppel dat er nog meer gaan afhaken en men de klok aan de wilgen hangt. Duivensport wordt zo langzamerhand een elite sport en de gewone man kan dit straks niet meer bolwerken. Het is bijna niet meer mogelijk om met 10 duiven een eerste te gaan vliegen, degene die dat wel doen neem ik mijn petje voor af.  Als ik dan lees dat Hooymans zijn duivenarsenaal uitbreidt naar Belgie en Engeland om daar de concurrentie met wedvluchten aan te gaan vraag ik mij af wat dit nog met duivensport te maken heeft. 
Duivensport wordt een en al business en draait straks alleen nog maar om de pingels. Een ding wordt wel vergeten ook de grote jongens zijn afhankelijk van de kleine liefhebber en die moet je juist koesteren anders is het einde duivensport. 
Met de kweek gaat het voortreffelijk de ronde voor mijzelf zijn nu allemaal geringd en ik moest zelfs nog voetringen bij bestellen om alles geringd te krijgen.
Dit jaar zullen we met veel minder jongen vliegen als voorheen, ik heb het wel een beetje gehad met veel duiven ook om het overzicht goed in beeld te houden. De jongen hebben dit jaar een ander hok en zitten dagelijks buiten in de ren, maar eens kijken hoe dit uit gaat pakken. Ze worden op deze manier wel goed gehard en hebben veel zuurstof dus dat is zeker een voordeeltje. Wel heb ik windbreekgaas aangebracht om de tocht buiten de deur te houden. 
Helaas heeft de roofvogel ook hier al een oude duif bemachtigd (tenminste daar ga ik vanuit ) en overal hoor ik grote problemen en sommigen zijn er al een handvol kwijt, vooral de maanden maart en april is het in mijn omgeving elk jaar prijs. Binnenkort weer de voorjaarsvergadering van onze afdeling ik ben benieuwd wat ons te wachten staat komend jaar. 

Vrijdag 01-03-2019

Vandaag de duiven er maar een even uit gehad zo langzamerhand moet het dan ook gebeuren wil je niet teveel achterlopen in het begin. De duivinnen waarvan ik geen jongen wil heb ik vorige week apart gezet en regelmatig even naar buiten gehad. Ik laat ze de eerste weken maar even hun gang gaan in ieder geval nog geen druk op ketel. Als ze volgende week wat meer gaan trainen zal de intensie van regelmaat ook weer verhoogd worden. Bij de kwekers liggen inmiddels de 2e ronde jongen een superkweek kan ik wel zeggen want van 11 koppels heb ik er 22 jongen liggen, is mij nog niet eerder overkomen. Mogelijk heeft dat ook met het mooie weer te maken gehad. Deze ronde is voor mijzelf en enkele moeten nog op een bonnetje weg. Dit jaar blijven er hooguit zo'n 30 jongen voor ons zelf incl. enkele van de weduwnaars en dat vind ik eerlijk gezegd genoeg lukt het met 30 niet dan lukt het met 50 ook niet is mijn motto. Ik kan mij nog een jaar herinneren dat ik er maar 8 stuks over had en laat nou net dat jaar het beste jonge duivenjaar geweest zijn wat ik ooit heb gehad. Toch mooi dat je als kleine liefhebber ook best mee kunt kunt komen met de grote jongens. 
Veel liefhebbers kijken vaak niet goed naar een uitslag. Dan hoor je ze zeggen die of die heeft geweldig gevlogen en 3 bij de eerste tien maar als je dan even goed leest heeft die liefhebber er dan ook een dikke 80 ingekorfd. De kans blijft altijd groter om een eerste te vliegen met veel duiven aan de start. Het is net als bij een loterij als je honderd loten koopt heb je meer kans op de hoofdprijs dan wanneer je er maar eentje koopt. Met de duiven is dat niet anders alhoewel kwaliteit ook zeker invloed heeft op je prestaties, desondanks blijft de win kans groter. 
Ook de duiven voor de eenhoksraces liggen in de schaal en dat ziet er top uit. Begin april zullen ze naar de hokken gaan voor verdere ontwikkeling. Dit jaar staan er twee eenhoksraces op het programma, eentje in Denemarken en eentje in Duitsland hopen dat ze een mooie prestatie neer kunnen zetten. Nog 5 weken en dan begint het seizoen alweer eigenlijk als je het goed bekijkt veel en veel te vroeg. Wil je vanaf het begin meedoen moet je er staan en zullen de duiven al een lichte vorm moeten vertonen. Allemaal veel succes en hopelijk dat de havik zich dit jaar eens wat rustiger gedraagt alhoewel ik daar niet veel vertrouwen in heb gezien zijn regelmatige aanwezigheid. Ook dit weekend is er weer de voorjaarsbeurs in Houten, wij gaan er in ieder geval niet heen ik heb het eigenlijk wel gezien daar maar voor iemand die nog enkele jongen wil aanschaffen zou ik aanraden er wel heen te gaan want er is keuze genoeg. Of er een toppertje tussen zit weet je maar nooit van tevoren.  

 

Zaterdag 09-02-2019

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets op de site had gezet niet dat er veel te vermelden is maar in het vliegseizoen staat de boog toch meer gespannen. Vandaag wil ik het eens hebben over antibiotica een item waar veel liefhebbers zich nogal druk om maken. Helemaal zonder lukt helaas heden ten dage niet meer maar welke medicatie, hoe vaak, zijn dan de belangrijkste argumenten om het wel te gebruiken. Een goede dierenarts zou het ideale hulpmiddel zijn maar veel liefhebbers spelen nog steeds liever zelf doktertje. 
Afgelopen week zag ik op TV een prachtig programma over bacteriofagen. Allereerst kan dit weleens de opvolger worden van alle antibiotica waarbij resistentie is opgetreden. Het zou zomaar eens het wondermiddel voor de toekomst kunnen worden voor zowel mens als dier en dus ook voor onze duiven.. Maar wat zijn nu precies bacteriofagen, een bacteriofaag is een virus die een bepaalde bacterie aanvalt. De faag injecteert zelf zijn DNA in de zieke bacterie en deze wordt dan tot de verdoemenis geholpen zonder schadelijke bijwerkingen. Zo zijn er meer dan 800 verschillende fagen die ingezet kunnen worden. Het is algemeen bekend dat steeds meer bacteriën resistent worden voor antibiotica en deze niet meer zullen helpen. Helaas is het middel nog niet echt te krijgen in Nederland maar in Georgië ligt het bij de apotheek in de schappen. Het is ook bewezen dat er al veel behandelingen zijn geweest waarbij er voor mensen geen uitweg meer was, die na toediening van fagen weer helemaal hersteld zijn. Langzamerhand begint men in Nederland ook te zien dat dit middel toch beter werkt als alle antibiotica tot nu toe, alleen is het hier nog niet geregistreerd als geneesmiddel en zolang dat zo blijft is het ook niet te verkrijgen. Hopelijk gaan ze ook hier over op de bacteriofagen dan hebben we niet de antibiotica meer nodig welke niet meer adequaat werkt vanwege resistentie. Het is volgens mij een van de dingen die ook prima toe te passen is in de duivensport. Hoe dit verder gaat verlopen is nog moeilijk in te schatten maar dat het een middel van de toekomst gaat worden ben ik van overtuigd.
Op eigen hok gaat het goed de kwekers zitten allemaal voor de tweede keer op eieren en dat komt mooi uit want een aantal gaan begin april nog naar een eenhoksrace en zullen dan zo'n 35 dagen oud zijn. Alleen nog even afwachten of alles bevrucht is, maar er liggen genoeg om een keuze te maken. Goed weekend allemaal.

Maandag 22-01-2019

Er valt niet veel te melden in duivenland behalve dat er hier en daar nog enkele eenhoksraces in volle gang zijn. O.a Tenerife en the one million dollar race in Zuid Africa waar volgende maand de eindvlucht is. Gisteravond hebben we voor het eerst met beide verenigingen uit Klazienaveen om tafel gezeten omdat de fusie nu heel dicht bij is. Een grote opkomst van mensen met dezelfde hobby. Je merkt dat het gelijk weer een stuk gezelliger gaat worden in de vereniging. De puntjes moeten nog even op de I en dan kunnen we dit jaar van start gaan met een dikke 30 leden. De taken zijn her en daar al aardig ingevuld en met een 5 koppig bestuur uit beide verenigingen moet het zeker gaan lukken. Achter de schermen is er nog veel werk aan de winkel maar dat gaat zeker goed komen, ik heb er tenminste alle vertrouwen in. Voor mijzelf geeft dit wel wat meerwerk omdat ik het computer gebeuren onder mijn hoede heb.
Op eigen hok gaat het voorspoedig alle kwekers hebben nu jongen en ik kan niet anders stellen ze liggen er mooi bij. Ook de mest is prima geen spuiters en ze groeien als kool. Ik heb drie koppels met een jong en deze kan ik mooi overleggen zodra de tweede ronde er gelijk achter aan gaat. De vliegduiven beginnen zo langzamerhand ook te leggen. Het zal ook wel moeten want de jonge duivenvluchten beginnen dit jaar extreem vroeg nl al halverwege juni. Begin februari zullen de kwekers weer gaan drijven voor de tweede ronde en hier gaan er enkelen naar eenhoksraces. De eenhoksrace in Denemarken heeft nu een eerste prijs van € 50.000 euro en ze hebben de inleg verhoogd naar € 200,= per duif, of dit een juiste gedachte is betwijfel ik een beetje hopelijk dat de liefhebbers zich weer massaal zullen aanmelden voor deze prachtige race. De prijsuitreiking van de ringenrace van het Samenspel heeft afgelopen zaterdag plaats gevonden onder het genot van en hapje en drankje. Zelf konden we niet aanwezig zijn vanwege andere verplichtingen maar ik hoorde dat het een groot succes is geweest. Het was wel jammer dat we er niet bij konden zijn want we zaten dit keer ruim in de prijzen met op de eindvlucht nog een mooie 2e plaats. 
Het nieuwe bestuur van afdeling 10 is inmiddels ook geinstalleerd en nu maar afwachten hoe zij zich verder zullen ontplooien. Het was de kortste vergadering van afdeling 10 die ik ooit heb meegemaakt, binnen 20 minuten was alles voorbij en konden we weer huiswaarts keren. Hopelijk krijgt koning winter niet de boventoon, het lijkt misschien wel mooi maar ik haat kou en dan vooral met de kweek, drinkbakken die bevroren raken te koud om lang in het hok te blijven noem maar op, nee geef mij maar het voorjaar daar heb ik meer mee en kijk daar alweer naar uit. 

Woensdag 09-01-2019

Allereerst iedereen de beste wensen en een geweldig mooi en succesvol vliegseizoen in 2019.
Zo zitten we nog in 2018 en nu alweer 2019, tijd om eens even te plannen hoe we het nieuwe seizoen anders zullen doen als voorheen. Als je tevreden bent moet je niets veranderen, anders is het als het vorig seizoen een beetje tegen viel en er hier en daar aan bijgespijkerd moet worden. Ik heb het gevoel dat ik het anders zou moeten doen om goed mee te kunnen, misschien een utopie maar ik ga het gewoon proberen om er meer uit te halen dan tot op heden. Of het gaat lukt weet ik ook niet maar niet geschoten is altijd mis. Wat wil ik dan veranderen zult u zich afvragen, ik kan daar heel kort over zijn ik wil mijn duivinnen in de strijd gooien ook omdat ze het op de natour geweldig hebben gedaan. Dan vraag ik mij wel weer af moeten de doffers dan thuis blijven of ga ik op dubbel weduwschap spelen. Hier ben ik nog niet helemaal uit maar zover is het dan ook nog niet. De jonge duiven zet ik op een andere afdeling vanwege de duivinnen die hier worden gehuisvest. Wat ik verder ga doen is enkele duiven meedoen op eenhoksraces welke steeds meer mijn voorkeur geniet. Hier worden alle duiven hetzelfde behandelt en geeft een juiste weergave over de kwaliteit van je eigen duiven. Het leuke hiervan is ook dat je bijna elke aankomst direct kunt volgen op het internet. Als ik dan op Pipa lees dat Jan Hooymans in de Pattya one loft race (Thailand) domineert met een 4,5 plaats en 5 duiven in de top 100 heeft is natuurlijke een prachtige prestatie. Blijkbaar hebben ze bij Pipa vergeten te vermelden dat hij er ook 100 duiven naar toe heeft gestuurd, dan mag je toch eerlijk gezegd er ook wel iets van verwachten. Zo zie je maar weer de grote jongens (massa inkorvers) maken ook hier de dienst uit. 
Komende vrijdag is de vergadering van afdeling 10 in Grolloo, waar mogelijk een nieuw bestuur zal worden samengesteld. Hoe dit allemaal zal verlopen is niet te voorspellen maar dat er veel vragen zijn ben ik van overtuigd, voordat er een definitieve beslissing zal worden gemaakt. Binnenkort ook weer de feestavond van het Samenspel, dit keer iets later ivm de interne problematiek van een van de bestuursleden
. De georganiseerde ringenrace van het Samenspel  was een leuk initiatief waar volop aan mee werd gedaan en zal zeker een vervolg krijgen. Inmiddels heb ik bij de kwekers de eerste jongen liggen en ik mag niet klagen op een enkele na alles uitgekomen. Helaas door een vechtpartij bij een van de koppels waarvan de eitjes stuk zijn gegaan, zit inmiddels ook al weer te broeden. 
De vliegduiven zijn deze week ook gekoppeld, ik wilde hier nog even mee wachten maar de duivinnen gingen al bij elkaar liggen en daar pas ik voor. Ook de doffers waren er aan toe dus moest het maar gebeuren. Hier lijkt het ook allemaal op rolletjes te lopen dus het nieuwe seizoen 2019 is hier in volle gang. Alvast veel succes met de kweek en de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

 

Designed by Jan Abbing