Welkom op de website van Jan en Anja

Maandag 17-9-2018
Afgelopen zaterdag voor de laatste keer een dubbelvlucht met voor de jonge duiven de Nat. Morlincourt. Zelf vind ik dit een prachtige vlucht met een mooi afstand voor de JD. De tweede vlucht was er eentje van de  natour  op Tongeren. Voor beide vluchten waren we tevreden en alle duiven terug, geen enkele achterblijver. Op Morlincourt een duif mooi op tijd en boven de 1500 mpm, een jonge duivin uit onze "Barney". Onze vereniging had goed gepakt op Morlincourt met een eervolle vermelding van ons lid G. Plas die zich bij de beste 10 had geplaatst, top gedaan Gerard. Op de natour ging het weer super met dit keer 8/10. Ook hier binnen 20 minuten alles weer terug, de 744 liet het even en beetje afweten maar zat nog wel in de prijzen. Hopelijk kunnen we ze nog even in de veren houden voor de laatste vluchtjes. Alle winnaars van harte gefeliciteerd en de meesten zullen hier en daar al met de selectie bezig zijn geweest voor het volgende seizoen. 

Zondag 09-09-2018
Wat een dag gisteren, twee vluchten en eentje hiervan om in te lijsten. De 2e vlucht van de natour op Weert was voor ons een supervlucht met een eerste in de vereniging en vier bij de eerte honderd in het Samenspel en 10/10 kan  niet beter..Een 100% score iets wat ik mij uit het verleden niet kan herinneren. Ze kwamen dan ook super in minder dan 12 minuten alle 10 thuis. Ik had het met deze hoge snelheid door de harde wind zeker niet verwacht, normaal schieten er dan meestal wel enkele door maar deze keer ging het goed. Dus wat dat betreft super tevreden. De 2e vlucht op Quievrain was dit keer niet echt onze vlucht helaas geen vroege duif en de meesten kwamen dan ook te laat. Wat wel tot tevredenheid stemt is dat onze 535 inmiddels 5 op 5 speelt.De 535 komt uit een rechtstreekse zoon van onze "Thomas" een jaarling doffer. Het is fijn om te weten dat de nakweek prima is uit deze geweldenaar. Volgnd week nog Morlincourt en nog 3 natour vluchtjes waarna de balans kan worden op gemaakt. Goed weekend en tot de volgende keer.

Zondag 02-09-2018Update: Zondag laat in de middag nog een jonge duif terug gekeerd van Quievrain, ik keek er raar na want hij had een heel stuk vel langs de hals hangen. Ik constateerde dat de krop helemaal open was gereten en ook ondeer de vleugel was het goed mis. De havik had getracht er weer eentje te verorbenen maar hij was terug en was hieraan ontsnapt. Ik heb hem met naald en draad zo goed mogelijk proberen te herstellen en nu maar kijken of het nog gaat lukken de komende tijd. Ik vind het altijd knap als zo'n beestje dan toch nog weer terug komt op het hok. Meestal is zo eentje afgeschreven maar ik wil hem een kans geven als hij het verder gaat redden.


Gisteren een bijzondere duivendag gehad, zelf zat ik in Denemarken en thuis was het Anja die een dubbele vlucht moest zien te klokken. Ten eerste in Denemarken was de sfeer en het weer prima maar wat de aankomsten betreft een drama. Het leek allemaal goed te gaan maar toen wij bij Hamburg aankwamen zat het potdicht niet het verkeer maar het zat dicht met dikke mist, terwijl we de hele weg er naar toe prachtig weer hebben gehad. We vroegen ons al af als de duiven hier inkomen het een probleem zou opleveren. Hopend dat wanneer de duiven daar arriveerden alles was opgetrokken. Met vol vertrouwen zaten er veel mensen te  wachten op de duiven. Toen de eersten aankwamen bleek dat het Benzing systeem de duiven niet registreerde, de grootste tegenslag als organisatie die je kan hebben op een eindvlucht. Letterlijk viel alles een beetje in het water erg jammer maar het was niet anders. De eerrste twee duiven waren wel de nummer 1 en 2 (terug te zien op de video) maar de rest was het gissen omdat ze handmatig over de antenne  moesten worden gehouden. Wat een deceptie en teleurstelling voor de organisatie en de mensen die uit alle windstreken dit geheel zagen gebeuren. Het geluk was dan nog dat er niet honderden duiven tegelijk aankwamen anders was het niet te overzien geweest. Ze hebben de prijzen van nr 2 t/m 30 dan ook maar evenredig verdeeld. Daarna werkte het kloksysteem wel weer. Een van onze twee duiven zat nog net in de prijzen. Het was een slecht verloop en mogelijk dat het weer nabij Hamburg roet in het eten heeft gegooid. Jammer voor zo'n leuk evenement.
Thuis ging het een stuk beter, Anja had alles goed op de rit en zowel de natour als de sectorvlucht verliep prima. Op Quievrain met 13 mee en 6 in de prijzen was goed en ook nog enkele mooi op tijd. Op de natour hadden we er ook 13 mee met enkele jaarlingen en een paar jonge duiven. Ook hier zeer tevreden met 13/8. We missen er nog 3, waarvan 1 vanaf Gennep en twee vanaf Quievrain, met een een sectorlossing samen met de Friezen zullen deze wel weer ergens  bij een van de meren zitten in het uiterste Noorden. Nog een paar vluchtjes en het zit er op. Nog even genieten van het prachtige weer en iedereen nog en fijne dag. 

Maandag 27-08-2018
Gisteren een uitgestelde vlucht vanaf zaterdag, de eerste keer dat ze een nacht extra mand hebbben gehad. Ze kwamen prima af althans de eerste 8 daarna kwamen ze mondjesmaat terug. We missen er nog eentje en dan wel een van mijn favoriete doffers. Met drie bij de eerste 10 in onze sterke vereniging is goed te noemen en in het samenspel drie bij de eerste 25. Tevens hadden we de finale vlucht van de ringenrace van het Samenspel en gelukkig hadden wij de 410 bij de eersten zo pakt deze ook nog een mooi prijsje mee. Komende week staat de eerste sectorale vlucht vanuit Metttet op het programma en moet er alweer op donderdag ingekorfd worden. Tevens begint komende zaterdag ook de natour waar veel leifhebbers nog aan mee zullen doen. Wij gaan ook onze duivinnen en enekele jongen die later teruggekeerd zijn nog een kans geven.
In Denemarken hebben ze zondag de laatste hot spot vlucht  (225km) gehad voor de eindrace en ook hier zijn onze beide duiven terug op het honk.. Zaterdag wordt hier de eindvlucht vanuit Göttingen gevlogen en als alles doorgaat zullen wij van de partij zijn samen met enkele duivenvrienden in het hoge Noorden. Liefhebbers uit vele landen zullen de aankomsten van hun duiven zien, voor mij een van de mooiste spektakels op duivengebied. Ook de entourage er om heen is goed te noemen en bij zoiets zie je dat er veel vriendschap en harmonie heerst in de duivensport. Allemaal veel succes komende week. 

Maandag 20-08-2018
Nog een paar prachtige duiven voor de kweek gehad van een goede duivenvriend en zelf heb ik ook nog enkelen gekweekt uit onze Thomas en Barney met enkele nieuwe duivinnen. Zomerjongen komen altijd mooi op en zien er geweldig uit. Zaterdag op eentje na alles terug, ze kwamen al iets beter af en beginnnen weer wat ritme te krijgen. Toch blijf ik het jammer vinden dat we maar met zo weinig jongen kunnen spelen. Het is even niet anders en we moeten het ermee doen. Afgelopen weekend in het spoor stond een foto van een topduif op het voorblad van de Gebr. Bolk die ik persoonlijk had gemaakt, maar blijkbaar is de belangenverstrengeling van topliefhebbers/fotografen te belangrijk dat ze gewoon verzaken om je naam bij de foto te zetten. Deze week nog even de jongen en de oude duivinnen in de mand om ze nog even op te leren. Het schiet al weer flink op nog een dikke maand en het seizoen zit er al weer op. Wel eentje om snel te vergeten in mijn ogen met veel verliezen en en loodzwaar programma voor de duiven. 

In Denemarken zitten nog zo'n 850 duiven en er komen nog een paar hot spot vluchten aan, daarna zullen ze geprepareerd worden voor de finale vlucht op 1 september. Zoals het nu lijkt zullen wij daar ook van de partij zijn en ik kijk nu al uit naar een prachtige duivendag met liefhebbers uit alle windstreken. Het is daar altijd een gemoedelijke sfeer en brengt ook wel een beetje spanning met zich mee. 
Nog even het voetbal van afgelopen zondag, Emmen heeft prima gespeeeld maar waren helaas niet zo succesvol in de afronding als AZ. Ze hebben in  ieder geval een mooie pot voetbal neergezet en biedt zeker perspectief voor de volgende wedstrijden, alhoewel de komende wedstrijd tegen Ajax waarschijnlijk geen punt op zal leveren. 

Vrijdag 17-08-2018
Vorige week eindelijk weer meegedaan aan de derde vlucht jonge duiven. Het gaat er nu vooral om dat ze veel leren en gewoon naar het hok terug keren. Met 15 duiven ingemand en 14 terug viel het nog mee. We haddden geen vroege duif maar had het eerlijk gezegd ook niet verwacht. Vanavond gaan er weer een aantal in de mand en mogen ze vanaf Tongeren vliegen voor ons zo'n 240 km. Wel veel aanvliegers gehad de afgelopen dagen en netjes opgegeven, zo ook een liefhebber uit Lutte toch niet echt heel ver weg lijkt mij. Ik geef aangevlogen duiven altijd op en hoop dat de liefhebber van mijn duiven dat ook doet, maar blijkbaar vinden ze het teveel werk om even het telf. nr. op te zoeken of willen er graag vanaf. Als je dan hoort ik bel je vanavond wel terug als ik weet waaruit hij/zij komt dan laat ik het in ieder geval weten. Tot op heden moet ik nog steeds een telefoontje krijgen en hoor ik niets, waardeloos als zulke liefhebbers de duiven maar aan hun lot overlaten dat kan ik echt niet waarderen. Uit allerlei hoeken klinkt steeds meer dat men er wel klaar mee is en de grap er totaal af is om nog met duiven te gaan vliegen. Ik geef toe ik heb het ook wel een beetje gehad steeds weer kritiek van mensen die het zogenaamd allemaal zo goed weten. Het geeft in ieder geval stof tot nadenken om de mand aan de wilgen te hangen. Misschien dat ik mij in de toekomst wel richt op de eenhoksraces alhoewel hier ook altijd veel verliezen zijn. Zo ook afgelopen week in Denemarken waar we nog drie duiven in de race hadden zijn er maar twee over gebleven. Een catastrofale vlucht over 145 km waar een dikke 200 duiven verloren zijn gegaan. Helaas heeft het weer ook hier parten gespeeld. Zo zie je maar weer duivensport wordt alsmaar zwaarder om duiven over te houden voor de toekomst. Iedereen veel succes morgen en zondag wil ik eens even heerlijk genieten van mijn cluppie FC Emmen tegen AZ. 

Maandag 06-08-2018
Gelijk hebben of gelijk krijgen.
Afgelopen weekend hebben we geen duiven ingekorfd omdat er geen vertrouwen was in de enorme hitte van de laatste tijd. Achteraf is het nog wel meegevallen volgens mij en zijn er niet zoveel verliezen. Gelukkig maar want nog zo'n rampvlucht en het was helemaal afgelopen geweest. Inmiddels zien de duiven die we nog over hebben er prima uit en trainen ook weer volop. We kregen nog 2 duifjes terug die mogelijk ergens anders hebben vertoefd. Toch zijn er nog steeds veel duiven niet terug op de hokken en degene die nu nog terug komen hebben niet meer de potentie om zich nog volop in de kijker te vliegen.  Wat ik wel hoor is dat de frustratie bij veel liefhebbers nog steeds heel hoog zit en dat is logisch ik zit ook niet te lachen na zo'n rampzalige vlucht. Je ziet dat na zo'n drama schuldigen worden gezocht en men zich daar op probeert af te reageren. Het is hetzelfde als toen de nieuwe Rayonindeling tot stand kwam waarin liefhebbers die zich inzetten voor de duivensport met de dood werden bedreigd. Ongelooflijk dat dit anno 2018 gebeurt het zou beter zijn om verbroedering in onze sport als eerste pijler te zien en niet de afgunst, agressie en jaloezie als boventoon laten heersen. Fouten worden altijd gemaakt, ik heb nog nooit bij een bedrijf gewerkt waar geen fouten zijn gemaakt of dat ik ze zelf een fout heb begaan. We moeten leren van elkaar en niet jan en alleman de zwarte piet toespelen. Het is goed dat er onderzoek wordt gedaan wat de oorzaak zou kunnen zijn om onnodige fouten in de toekomst te voorkomen. Ik zag dat de komende week de jonge duivenvlucht ineens 100 km verder is dan Gennep en of dat dan wel verstandig is???? We zullen het zien het is gelijk krijgen of gelijk hebben. Veel succes allemaal.


Dinsdag 31-07-2018
Warmte, warmte slecht voor mens en dier, het gaat maar door met de hitte ik kan mij niet herinneren dat we dit al eerder meegemaakt hebben. Inmiddels ook al een lichte vorm van coli gehad, maar ze zijn er weer door en gelukkig op tijd ingegrepen. Helaas eentje heeft het loodje moeten leggen en zoals altijd is dat dan weer een van je favorieten of beloftes. Nu las ik op diverse sites dat er veel frustatie is onder de liefhebbers, maar om nu een lossingscommissie de grond in te boren gaat een beetje te ver. Iedereen die de helft van zijn jonge duivenbestand kwijt is baalt er verschrikkelijk van maar of we de verantwoordelijken een mes in de rug moeten steken gaat mij boven de pet. Als ze alles terug hadden gehad was het waarschijnlijk een prima lossing geweest. Ik vind dat de liefhebber zelf nog altijd verantwoordelijk is of hij/zij zijn duiven gaat inkorven of niet. Het weer is door iedereen te zien op diverse sites, ook wij hadden besloten om ze mee te doen maar achteraf was het beter geweest om dit niet te doen. Verkeerde keuze dus maar het is niet meer terug te draaien. Komend weekend wordt het opnieuw bloedheet en ik twijfel er ook opnieuw aan om  er enkele mee te doen. Misschien gaan ze het opnieuw afgelasten en schuift alles nog een week op. Hoe het komende week zal gaan ik ben benieuwd, maar veel duiven zullen er niet in de wagen komen lijkt mij. 

Vrijdag 27-07-2018
Zoals verwacht heeft de lossingscommissie een goed besluit genomen om voor komende zaterdag de vlucht af te gelasten. Met deze uitzonderlijke temperaturen is het ook geen doen. We hebben maar 2 opgaven gehad en van de resterende 17 weggebleven jongen niets meer gehoord. Het is nog steeds behoorlijk leeg in het jonge duivenhok en veel aanvulling zal er wel niet meer komen. Nu gaan ze volgende week  een nieuwe start maken met de jongen en mogelijk gaan ze opnieuw naar Gennep waar mogelijk ook de Friezen weer staan. Krijgen we dan eenzelfde scenario met heel veel verliezen???? 

Ik had liever gezien dat ze een andere losplaats hadden gekozen en iets dichter bij wat zeker ten goede komt van de jonge garde. Nu de meeste hokken zijn gehalveerd ben ik wel benieuwd hoeveel er volgende week worden ingekorfd. Velen zullen hun duiven op de natour gaan spelen en dat is niet onverstandig wil je nog een mooi aantal overhouden voor komend jaar. Binnenkort gaan we de 2 opgevangen duiven weer terug halen en verder moeten we het ermee doen.
Op de eenhoksrace in Denemarken hebben ze een aantal vluchtjes afgewerkt van hooguit 25 km. Ook hier is het zwaar voor de jonge duiven, onze drie duiven zitten nog in de strijd. Afwachten is de enige remedie die nu nog staat, iedereen goed weekend  gewenst. Designed by Jan Abbing