Laatste Nieuws

Zondag 24-05-2020
De tweede vlucht vanuit Duitsland dit keer Telgte een plaatsje achter Munster voor ons 102 km. De lossing kwam iets later dan ik had gedacht (12.30 uur) maar een juiste beslissing omdat er nog wel enkele onweersbuien over trokken. De wind was behoorlijk hard en kwam uit Westelijke richting. Dat het wel eens moeilijk kon worden bleek al snel. Doordat ze laag overkwamen was het gevaar dat er duiven in de draden terecht kwamen. Nu we vanaf Duitsland vliegen zie ik veel meer duiven, terwijl ik anders maar amper en duif voorbij zie komen. We hadden dit keer eentje mooi op tijd de 18-414 een duivin uit zoon x dochter van Der “Thomas”. Daarna moesten we even wachten en kwamen de eersten toch nog vrij vlot en met 14/20 mogen we best tevreden zijn. Wat opviel was dat de eerste 8 allemaal duivinnen waren. Nog voor het afslaan hadden we ze alle 20 terug. Ondanks dat er geen prijsvluchten zijn is het toch mooi om je duiven weer thuis te zien komen, alleen al de aankomsten van gisteren met de harde wind waren spectaculair. Afgelopen week een paar jongen verspeeld, eentje kwam zelfs drie dagen later nog terug. Gelukkig hebben we nog genoeg om de strijd aan te gaan en hopelijk kunnen we nu de meesten over houden voor de eerste JD vlucht. Volgende week moeten ze maar eens in de mand voor een oefenvluchtje op enkele kilometers. 

Zondag 17-05-2020
Gisteren na lang wachten op een begin dan toch de eerste vlucht gehad. Bij de inkorving op vrijdag liep het gesmeerd volgens het corona protocol en zoals ik begrepen had was dit bij iedere vereniging prima geregeld. Het was even spannend omdat we nu de eerste vluchten vanuit Duitsland gingen vliegen dus totaal een andere vliegroute. Het was hoe dan ook geen beste vlucht voor de gehele afdeling met enorme verschillen van Oost naar West. Zoals verwacht met een een W. in de wind lagen de snelste duiven langs de Duitse grens en daarbij nog een totale lossing van de gehele afdeling. Voor ons zelf ging het niet super en nog enkele duiven niet thuis. Met deze korte afstand heb je al gauw dat duiven doorvliegen met de grote klad en mogelijk ook onze duiven, de eerste twee kwamen dan ook al terug uit Noordelijke richting. In wedstrijdverband vliegen is verboden en dat blijf ik vreemd vinden er komt immers geen mens aan te pas. Hoe dan ook ik ben wel blij dat we eindelijk zijn begonnen en kunnen nu vanaf elke zaterdag weer duiven zien thuis komen. De komende weken zal het in België ook wel versoepeld worden wat duivensport betreft zodat we daar straks ook weer gaan lossen. Ik hoop wel dat we met de jonge duiven een volledig vlieg en wedstrijdprogramma kunnen afwerken. Mogelijk komen er vandaag nog een paar laatkomers terug en we zullen ze weer optimaal klaar stomen voor volgende week vanaf Telgte in Duitsland. Nu niet een losplaats waar we volgens mij blij mee moeten zijn. Telgte ligt oostelijk van Munster dus nog verder Duitsland in. Ik blijf het vreemd vinden dat ze niet langs de A31 blijven om te lossen, met een westen wind zal het nog zwaarder gaan worden dan vorige week en zullen vele duiven de Noordkant weer opzoeken. Ik denk dat hier niet goed over nagedacht is door de lossingscommissie maar er zal onherroepelijk wel een hoop commentaar geleverd gaan worden. Iedereen succes komende zaterdag.

Zondag 10-05-2020
De kogel is door de kerk we kunnen volgende week eindelijk starten Velen van ons zaten er met smart op te wachten en gelukkig mogen we beginnen. Er zal wel een behoorlijke aanpassing in de club moeten worden gerealiseerd om zowel het inkorven als het in en uitlezen van de klokken te bewerkstelligen. Iedere vereniging zal zich hier aan moeten houden willen we niet uitgesloten worden voor de vluchten. Zojuist het vliegprogramma gezien en zoals het er nu uitziet gaan we de eerste vluchten vanuit Duitsland vliegen. Jammer  dat ik ook gehoord heb dat er geen kampioenschappen worden vervlogen. Persoonlijk zou ik dit vreemd vinden, als je de meeste vluchten kunt houden waarom dan geen kampioenschap. Misschien toch een optie om die wel te houden voor afdeling 10, landelijk zal het een ander verhaal worden. Het zijn geruchten maar of het waar is kan ik ook niet met de volle 100% bevestigen. Er is de komende week veel werk aan de winkel in alle verenigingen, gisteren was volgens mij iedereen aan het africhten om de duiven goed aan de start te krijgen. 
Op eigen hok:
De jongen doen het nog steeds goed trainen volop en moeten binnen kort ook maar eens in de mand. De laatsten hebben de verplichte paramyxo enting gehad dus alles is er klaar voor. Ik heb vrijdag ook nog even alle jongen behandeld voor een pokken behandeling, ik doe dit altijd met het bekende kwastje en dat bevalt mij prima. Iedereen succes met africhten en succes volgende week.

Zondag 03-05-2020
Afgelopen vrijdag kwam het NPO bestuur met meer nieuws op de proppen. Of het nu echt meer nieuws was kan ik niet beamen wat er gezegd werd was al geruime tijd duidelijk. Zo werd begonnen met de kop: Met ingang van vrijdag 1 mei is het opleren/africhten van duiven weer toegestaan. Een beetje vreemd want er mocht wel degelijk afgericht worden met duiven alleen werd het afgeraden maar verboden was het zeker niet. Eigenlijk zit iedereen er op te wachten wanneer we nu echt “los”gaan, maar hier wordt met geen woord over gerept zelfs niet hoever we zijn en wanneer er mogelijk een voorzichtige start gemaakt kan worden. Ik snap dat men dit niet op voorhand kan zeggen maar helemaal niets zeggen is niets doen. Er ligt een heel protocol klaar voor het inkorven/inlezen en alles wat met duivensport te maken heeft op de plank en kan per direct van start gaan in mijn ogen. Hopelijk gaat iedereen zich hier dan ook aan houden om onszelf niet in de vingers te snijden wanneer we echt van start gaan. Ik ga er nog steeds vanuit dat we begin juni van start zullen gaan of het hele corona gebeuren moet een enorme opleving krijgen zodat we weer terug zijn bij af. 
Op eigen hok:
Gisteren de doffers en duivinnen maar eens even de mand gehad voor een opleervluchtje. Een van de doffers kwam gewond thuis en had duidelijk een aanval van of de havik /slechtvalk  overleefd, maar hij ziet er nog niet al te best uit. Vorig jaar was deze doffer ook al geblesseerd. Inmiddels zijn er hier al 3 ouden en 1 jonge duif verorbert door de rover. Soms vraag je je wel eens af waar doe je het allemaal voor en zakt de moed je in je schoenen. De jongen gaan verder als een speer ze trainen goed en Anja heeft ze tot nog toe kerngezond, inmiddels alle duiven in de lucht. Hopelijk kunnen we het gehele jonge duiven programma afwerken volgens schema. De jonge duiven is bij uitstek ook mijn favoriete speldiscipline. We gaan het zien de komende weken en wachten op positief nieuws. 

Zaterdag 25-04-2020
Hier en daar hoor ik lichtpuntjes in de duivensport, in de landen om ons heen zijn ze er druk mee bezig. Duitsland gaat in mei ook beginnen volgens mij met enkele “Vorfluge”  Ook in Belgie denken ze na hoe het verder moet met de duivensport. Wij hier in Nederland hebben al een concept hoe het vliegen er uit zou kunnen zien met de maatregelen die ons opgelegd worden door de overheid. Dat wij als Noorderlingen dan misschien iets vroeger kunnen beginnen dan de rest van Nederland kan ik begrijpen, wij hoeven tenslotte niet direct over de grens en zouden de eerste vluchten gemakkelijk vanuit Nederland kunnen vliegen. Op FB las ik dat er iemand uit Brabant het oneerlijk zou vinden als wij in een eerder stadium zouden beginnen dan hun. Dat snap ik dan even niet men kan het ook zien als een test voor de rest gaat het goed dan kunnen weldra andere afdelingen deze ingezette lijn volgen. Ik heb steeds aangegeven dat het mogelijk wel juli zou worden maar nu denk ik dat we best nog eens in juni van start kunnen gaan.  Het is wachten totdat het verlossende woord is uitgesproken. Ik denk dat iedereen zo langzamerhand er wel tegen aan hikt en met verlangen op de eerste vlucht zit te wachten.
De jongen doen het prima elke dag trainen ze een dik uur en ze herkennen de voerbus ondertussen maar al te goed want ze knallen als een speer naar binnen. Ook de weduwnaars zijn in goede doen, het is toch prachtig hoe ze er nu uit zien en voelen super zacht aan en prima op gewicht. Ik verwacht de komende week meer over de aanvang van het nieuwe seizoen. 

Donderdag 16-04-2020
Ons geduld wordt wel op de proef gesteld het zit er nog niet in dat we binnenkort de baan in kunnen met onze duiven. Het virus houdt ons langer in de greep dan verwacht, zoals ik al eerder vermeld had moet ik nog zien of we ergens in juli nog kunnen starten. Natuurlijk hoop ik het wel want de duiven zijn er aan toe merk ik. Dit kan nog wel eens een lange nasleep hebben zolang er geen vaccin komt. Hier en daar wordt er volop gespeculeerd hoe we straks moeten inkorven met de 1,5 meter regeling. Vandaag hoorde ik nog van onze premier dat er voorlopig geen vrijheid wordt gegeven aan allerlei sporten, volgens mij hoort hier ook de duivensport bij. Je mag toch hopen dat we nog wel van start gaan dit jaar anders zijn de rapen gaar voor velen van ons. 
Op eigen hok gaat het goed met de jongen steeds meer verkiezen het luchtruim en dat moet zo langzamerhand ook wel.  Ik heb telkens weer duiven bijgezet en dit komt zeker niet ten goede van de oudere jongen. Inmiddels vliegen er zo’n 25 goed rond en de rest doet af en toe al een poging om een rondje te maken. De oude duiven gaan hier meestal om de ander dag vliegen om ze maar niet teveel in vorm te krijgen, tevens wordt er behoorlijk schraal gevoerd. 
Ook bij OLR zal de animo een stuk minder zijn als voorheen, liefhebbers vragen zich af of er wel afgericht kan worden en kunnen we er wel heen als de eindvlucht in zicht komt. Al met al jammer want bij deze races was de animo behoorlijk gestegen de laatste jaren. Zelf denk ik dat dit een behoorlijk deel van onze toekomst gaat worden wat duivensport betreft. Maar goed we moeten het er mee doen zoals het er nu voorstaat en hopelijk lost deze pandemie snel op zodat we weer een normaal leven tegemoet gaan.  

Zondag 5-04-2020
Wat hadden we gisteren een mooie vlucht kunnen hebben met dit weer, volop zon en een mooie lucht. Ik kan mij nog herinneren dat ik om deze tijd wel eens duiven moeten opwachten met sneeuwbuien en steenkoud. Het coronavirus heeft ons goed in de greep en je kunt geen kant op, de kans is groot dat het veel langer gaat duren dan verwacht. Ons geduld als duivenmelker wordt wel behoorlijk op de proef gesteld er zullen ongetwijfeld weer liefhebbers zijn die de klok aan de wilgen gaan hangen. De vraag bij velen is dan ook waar moet ik in godsnaam op selecteren als er straks nauwelijks of geen vluchten zijn. Ik hoop in ieder geval dat we met de jonge duiven een vol programma kunnen draaien anders wordt het een hopeloze zaak om te selecteren. Ik lees hier en daar wel hoe het zou vergaan met de vluchten nu de lucht meer dan schoon lijkt te zijn. Zou dit van invloed zijn op de JD vluchten??  
Op eigen hok ziet het er allemaal goed uit de duiven zijn super gezond en om even de snit er uit halen laat ik ze om de andere dag los en wordt er wat schraler gevoerd. De jongen komen ook steeds vaker buiten en er zit al een flinke koppel in de lucht. De roofvogel houd het tot dusver nog redelijk rustig, maar zodra er jongen zijn zullen ze wel volop gaan jagen. Ik durf eigenlijk wel te spreken van overbevolking ook omdat de duiven voor de eenhoksraces nu in het vlieghok zitten. We hebben meestal een dikke dertig jongen maar nu zitten er al 40 stuks, meer dan genoeg. Afgelopen dagen de duivinnen er nog maar eens een paar nachten bij de weduwnaars om meer bakvastheid te behouden. Ik ga er nog steeds vanuit dat we eind juli kunnen beginnen met de eerste vlucht, mei gaat het sowieso niet worden. Zorg in ieder geval dat u gezond blijft en hopelijk is deze ellende snel voorbij.  

Zondag 29-03-2020
Het lijkt er op dat we nog wel een tijdje aan het coronavirus vast zitten, maar aan de andere kant gaan we denk ik de goede kant op. De meeste virussen zijn meestal snel verdwenen maar dit is een nieuw virus dus men weet niet hoe lang dit nog duurt. Als we naar China kijken hebben ze het na 3 maanden weer behoorlijk op de rit. Mocht dat ook voor ons gelden dan denk ik dat we ergens eind juni begin juli weer voorzichtig aan een opstart kunnen denken. Het oude duivenseizoen zal hem niet meer worden op enkele vluchten na, maar echte kampioenschappen zitten er dan mogelijk niet meer in. We zijn natuurlijk ook afhankelijk van de andere landen ivm het toelaten van het duivenvervoer en losvergunningen. We gaan ons maar meer concentreren op de jongen die maken in mijn ogen nog de meeste kans op een compleet programma. Gisteren kreeg ik nog een bericht van Harold een mede duivenhouder die voor mij nog een paar jongen heeft uit zijn beste kweekkoppel welke al diverse goede duiven heeft gegeven. De vader komt bij mij vandaan en hij heeft hier zijn eigen stam mee opgebouwd, een prachtig gebaar toch, binnenkort zullen ze bij ons onderdak vinden. 

Zondag 22-03-2020
Verveling hoor ik bij veel mensen die door omstandigheden thuis moeten zitten. Daarom ben ik blij dat ik duiven heb en kan zodoende kun je in ieder geval even wat vaker naar het hok lopen. We hebben besloten om dit jaar niet mee te doen aan de eenhoksrace in Duitsland het risico is gewoon te groot of alles nog wel doorgang zal vinden en er naar toe rijden wil ik toch liever vermijden. Bij ons zijn de hokken nu v.w.b. de jongen duiven overvol, eerlijk gezegd veel te veel, aan de andere kant kan het ook snel gaan wat verliezen betreft en heb je helemaal geen duiven meer. Het coronavirus kan nog wel eens langer duren dan verwacht en of we dan nog kunnen vliegen is maar de vraag, mocht het wel doorgaan zal het een verkort programma gaan worden. Ik hoop dat we nog wel met de jongen de baan in  kunnen. Vorige keer schreef ik dat ik niet meer zou koppelen maar daar kom ik op terug de kans is groot dat ik de weduwnaars met de weduwduivinnen toch nog een keer op eieren laat komen. Ook verduisteren is een optie om pennen gooien tegen te gaan. Ik blijf in ieder geval schraal voeren om ze maar niet teveel in vorm te krijgen mochten we er nog aan toe komen. In ieder geval heb ik nu ruimschoots de tijd om enkele weduwnaars op de foto te zetten waar ik nog steeds niet aan toe was gekomen. Zo blijf ik toch lekker bezig met mijn hobby ondanks alle perikelen rond het virus wat bij velen overheerst.

Dinsdag 17-03-2020
Wat een toestand zo ineens met een virus waar wij veertien dagen geleden nog nauwelijks van gehoord hadden. Al met al zet dit de hele wereld op zijn kop, angst bij velen vooral ouderen die niet weten wat hen kan overkomen mochten ze het virus oplopen. Alles ligt op zijn kont zo ook de duivensport, of wij überhaupt nog gaan vliegen wordt mij regelmatig gevraagd. Zelf denk ik nog van wel maar wanneer is voor mij ook een raadsel. Alles zal worden opgeschoven en als de jonge duiven in augustus zouden beginnen vind ik ook prima, gezondheid staat in ieder geval op nr. 1. Het hangt natuurlijk af van veel factoren maar dat er dit jaar nog wordt gevlogen geloof ik zeker. Ik had de duiven al op weduwschap staan maar zal ze binnenkort weer iets langer bij elkaar houden om meer vastigheid te krijgen. Ik laat ze liever niet meer op eieren komen dus maar wat vaker bij elkaar en niet te lang. We hebben in ieder geval meer tijd om ze wat vaker op te leren en goed voor te bereiden op de eerste vlucht. We houden het natuurlijk in de gaten via de sportduivenbond die na 6 april met een voorstel zullen komen. Hopelijk is deze ellende weer snel voorbij zodat we toch nog een mooi seizoen kunnen hebben.

Donderdag 12-03-2020
Trainen zou de laatste dagen aan de orde van de dag moeten zijn als het goed is, maar door de weersomstandigheden en een aantal jongen nog niet gespeend ben ik er eigenlijk nog niet zo mee bezig. Wil je goed mee kunnen doen dan zul je hier aandacht aan moeten geven anders loop je achter de feiten aan. Daarom ben ik er ook zo op tegen om al begin april te beginnen, maar blijkbaar kunnen de meesten niet wachten totdat het seizoen weer van start gaat. De komende weken staan het op orde maken van de constateersystemen altijd een heel gedoe en het kost ook nog eens ontzettend veel tijd. Ik heb de duiven er wel een paar keer uit gehad maar heb ze nog niet echt top zover ik kan zien. Ook de jongen zijn inmiddels al een paar keer buiten geweest om de omgeving te verkennen. De eerste keer dat ik de jongen eruit had gelijk eentje die dacht om maar eens flink op de rekken te gaan. Ook niet weer gezien maar wat schetst mijn verbazing na drie dagen buiten toch terug op het hok. Inmiddels heb ik een dikke 30 jongen en daar moeten wij het mee doen dit jaar. Er zitten wel een aantal prachtige jongen bij hopelijk kan ik ze behouden. Een zestal zijn inmiddels klaar om naar de eenhoksraces te gaan.  Zoals ik het heb gezien is de eerste wedvlucht vanaf Telgte (Dld) voor mij een dikke 100 km. Daarna nog een aantal vluchten vanuit Duitsland voordat we weer naar de Westkant gaan. Komende zaterdag is er nog een convoyeursdag in Veendam om bij te kletsen over het komend seizoen. Voor mijzelf ben ik er nog niet of ik komend seizoen weer mee zal gaan, eerst maar eens kijken of we überhaupt genoeg convoyeurs in de gelederen hebben. Mijn cluppie die dit weekend tegen PSV in de baan zou moeten gaat niet door vanwege het coronavirus dus zal ik het maar bij de duiven houden. Ik kan niet anders zeggen dat ik geweldige wedstrijden heb gezien op de Oude Meerdijk, mochten onze duiven ook bij de thuiswedstrijden hetzelfde doen zal ik dik tevreden zijn.   

Vrijdag 28-02-2020
We zitten alweer in de laatste dagen van februari en nog steeds geen winter. Zoals ik laatst al schreef geen roofvogel te bekennen en de duiven zijn er nog maar net een paar dagen uit en de havik heeft alweer toegeslagen. Het is gewoon om moedeloos van te worden, je durft de duiven er bijna niet uit te doen of het is raak. Soms vraag ik mij wel eens af moet ik eigenlijk nog wel postduiven gaan houden de frustratie loopt steeds verder op. Dit keer moest een duivin sneuvelen op het slagveld en wie weet wat wat ons nog meer te wachten staat. Het is duidelijk hier zitten opnieuw 2 paartjes haviken die de nodige duiven zullen verorberen. Afgelopen maandag nog vergadering gehad van onze club maar ook hier weinig bijzonderheden te melden. Alles wordt weer voorbereid op een nieuw vliegseizoen en binnenkort zullen we starten met inlezen en bijwerken van de constateersystemen zodat een ieder goed van start kan gaan. Met de jongen gaat het crescendo ze groeien als kool en zo langzamerhand heb ik er genoeg gekweekt. Een goede vriend van mij krijgt nog een paar jongen van mij en de duiven voor de OLR zien er ook allemaal top uit. Ik las op de site van de OLR dat liefhebbers het een te gemakkelijke vlucht vonden en er veel duiven tegelijk aankwamen. Ik ben eerlijk gezegd blij dat er veel duiven komen ook mooi om te zien trouwens, maar het grootste compliment is toch wel de verzorging en alles er omheen. Weinig verliezen op een afstand van 500km geeft toch wel aan dat ze supergezond zijn. Je hebt altijd van die azijnzeikers, nooit tevreden waarschijnlijk nooit iets gewonnen en dan maar roepen dat het te gemakkelijk gaat. Wij zijn in ieder geval blij dat het hier zo ontzettend goed geregeld is en komen er elk jaar graag terug. Voor ons geen voorjaarsbeurs dit weekend en wie wel gaat veel plezier.

.

Ook in Duitsland zit een topduif uit onze “Thomas” bij Schwarze- Laser. Deze duif vloog inmiddels al diverse prijzen bij elkaar waaronder 2x een 1e prijs en werd in 2017 2e bestes jahriges weibchen in de RV.