Laatste Nieuws

Maandag 10-05-2021
Afgelopen weekend de eerste Midfond vlucht vanaf Chimay, de weerspelling gaven al niet veel goeds aan. Afdeling 9 had het beter voor elkaar en had een prima besluit genomen om op vrijdag de duiven te lossen. Hier een prima verloop met weinig verliezen dat was bij ons wel anders op zaterdag. Toen ik hoorde dat ze al om 7.15 los zouden gaan hield ik mijn hart vast met temperaturen amper boven nul met veel storingen in de lucht kon dit wel eens verkeerd aflopen. Dit was de enige oplossing om een vlucht te organiseren vanwege een naderend front met veel regen. Het filmpje welke de lossing liet zien gaf al mijn grote twijfels. Als convoyeur zou ik zelf nooit de duiven hebben durven lossen maar blijkbaar denken verantwoordelijken hier anders over. Ik vraag mij af of er nog wel convoyeurs aanwezig zijn bij een lossing zoals ik begrijp zijn nu de chauffeurs de verantwoordelijken een slechte zaak. De chauffeurs zijn er voor het rijden en niet om de verantwoordelijkheid van de duiven op zich te nemen. Je moet toch wat doen om het kostenplaatje zo laag mogelijk houden. Heel veel verliezen was het gevolg sommigen zitten al dagen te wachten op duiven en ook goede bewezen duiven. Met concoursverloop van meer dan een uur op een vlucht van amper 350 km geeft toch wel aan dat het een slechte vlucht is geweest. Bij ons viel de schade nog mee met eentje nog ergens onderweg maar sommigen missen er nog wel meerdere. Je zag ook dat er enorme gaten tussen de duiven zaten en velen moesten soms tot meer dan 20 minuten wachten op de tweede duif. Hopelijk krijgt iedereen nog veel duiven terug maar op deze manier wordt de spoeling snel dun. Ik zag de vliegreis van een duif met een GPS ring die in de buurt van Assen moest zijn. Bij de lossing ging de duif gelijk naar de kust en trok bij Zeeland de Noordzee op waar hij zeker een paar uur heeft gevlogen, bij Den Helder is hij weer aan land gekomen en heeft vervolgens zijn weg naar huis gevonden. Volgende week opnieuw dezelfde losplaats en met een normaal weertype zullen de prijzen er wel binnen een half uur uit zijn. Succes allemaal. 

Donderdag 06-05-2021
De weken vliegen letterlijk voorbij ondanks de vele beperkingen welke nog steeds aan de orde van de dag zijn. Zo langzamerhand smacht iedereen naar een weer normaal leven zoals het was, desondanks geloof ik dat we nog lang in deze materie blijven zitten. Niet meer zo streng als dat het nu is maar wel met bepaalde beperkingen. Je hoort nu al wil je een evenement bijwonen je eerst getest zou moeten worden, ik moet er niet aan denken als ik straks gewoon weer eens lekker uit eten wil je eerst getest zou moeten worden voordat je binnen mag komen. Gelukkig hebben wij onze eerste prik inmiddels gehad, ik erger mij gewoon aan mensen die in de media overal tegen aan trappen dat het grote onzin is om een prik te halen, iedereen moet het natuurlijk zelf weten maar stop eens met het kenbaar maken in de media. Blijkbaar hebben deze mensen nog geen ernstige gevallen van dichtbij meegemaakt anders zouden ze wel anders piepen. Maar goed we hebben het hier over de duivensport en daar zal ik mij weer op richten. Afgelopen week 1 duif verloren de eerste dit jaar en gelukkig weer eentje mooi op tijd. Dit keer 7e in de club, maar het percentage moet beter zeker sneller achter elkaar. Het was opnieuw de 19-513 die mij deed verrassen, een zomerjong die ik in zijn geboortejaar zelf regelmatig heb opgeleerd en vorig jaar alleen de laatste 3 NF vluchten prijs vloog. Hij staat nu in Samenspel bij de eersten en dat is toch mooi dat je in zo’n duif blijft geloven. Hopelijk blijft hij dit volhouden. 
De duiven voor de eenhoksraces zijn inmiddels allemaal weg dus daar hoeven wij ons geen zorgen meer om te maken. Onze jongen vliegen niet echt goed dat moet de komende weken beter anders voorzie ik nog problemen met het opleren, zo langzamerhand moeten ze gaan trekken maar na een paar rondjes om het huis is het alweer gebeurd. Ik denk dat het ook te maken heeft dat ik regelmatig jongen heb bijgezet en zo krijg je ze niet snel allemaal in de lucht. Komend weekend gaan we naar Chimay de eerste Midfond vlucht en dit keer dus niet uit Duitsland, we gaan het zien veel succes allemaal. 

Zondag 25-04-2021
Gisteren onze tweede vlucht vanaf Ludenscheid (Dd) voor ons 176 km. We hadden 14 doffers en 10 duivinnen in  de strijd. Vorige waren het de doffers die zich lieten zien nu waren het de duivinnen die als eersten arriveerden. Nadat de duiven om 10 uur waren gelost viel bij ons de 19-679 als eerste op de klep om 12.15 met een snelheid van 1301 mpm. Met een noorden wind had ik ze iets later verwacht. Om 12.52 klokten we 22/24 duiven dus ze kwamen dit keer behoorlijk goed achter elkaar. Volgens mij was dat bij de meesten liefhebbers wel zo. Met een 4e in de club en een een 6e in het Samenspel zaten we er mooi bij. Wel alles terug gekregen dus gelukkig ook dit keer geen verliezen. Vandaag hebben ze alweer een korte training gehad en vooral op zondag hecht ik hier niet veel waarde aan. Met de jonge duiven gaat het even iets minder ik denk dat er een lichte vorm van coli op zit, vliegen doen ze niet en vreten evenmin. We zullen de komende dagen zien hoe dit probleem zich oplost. Gelukkig heeft mijn tweede hobby voetbalclub FC Emmen opnieuw winst behaald met nog 4 wedstrijden voor de boeg is de kans  groot dat ze niet rechtstreeks degraderen opgebloeid. We gaan het zien en volgende week vliegen we de 3e Vitesse vlucht ook vanuit Duitsland Dreis Bruck op 278 km.

Maandag 19-04-2021
Het spel op de wagen  is begonnen. Afgelopen zaterdag de 1e officiële wedvlucht vanaf Munster voor ons een dikke 100 km. Alles in een keer  los zowel de noord als de zuidgroep. Ik zelf dacht aan een 1,5 uur vliegen met kopwind en dat kwam aardig uit. Eentje van ons was redelijk op tijd na wat rondjes gedraaid te hebben. De rest kwam mondjesmaat terug en na de middag hadden we alle 24 duiven achter de klep. Hier en daar waren er bij het afslaan nog wel wat duiven onderweg maar ik denk dat de meesten toch wel hun honk hebben bereikt de volgende dag. Je zag duidelijk dat de liefhebbers in de voorhand de meeste en vroegste  duiven pakten. Ik vraag mij wel eens af als je zo’n grote lossing hebt waar de trek dan precies langs loopt. Het heeft natuurlijk ook met de wind te maken maar veel duiven heb ik wederom niet gezien welke ik vroeger wel zag, nu zijn het meestal groepjes van 5  tot hooguit 10 duiven. Ik kan mij niet voorstellen dat er ergens honderden duiven moeten langs trekken met zo’n grote lossing. Nu maar hopen dart de temperaturen iets oplopen het is nog steeds veel te koud vind ik zelf, maar goed we zijn begonnen en krijgen vast nog wel prachtige vluchten dit jaar. we gaan ze weer op en top voorbereiden voor komende week opnieuw vanuit Duitsland.   

Vrijdag 09-04-2021
Vanavond zouden we inkorven voor onze eerste Vitesse vlucht maar door de onzekere weersomstandigheden van komend weekend is er een besluit genomen om het niet door te laten gaan. Ik kan niet anders zeggen dat het een uitstekend besluit is om het welzijn van onze vogels te waarborgen. Vaak is het zo wanneer je een van de eerste vluchten krijgt met erbarmelijk weer en de duiven gaan dwalen en komen pas laat terug ze het gehele seizoen niet meer de prestaties kunt verwachten waar je op gehoopt had. Ik pleit al jaren om later te beginnen we hebben immers tijd zat om enkele weken langer door te gaan. Je zit dan mogelijk wel met de rui maar op nest spelen de laatste vluchten is ook een optie. De doffers zijn in goede doen en willen prima trainen dus die zijn er wel klaar voor, zo ook de duivinnen die soms lang in de lucht zitten. De laatste weken weinig last van de rovers misschien zitten ze te broeden en dan zit het jagen op een laag pitje, maar als straks de eieren uit komen en ze gaan groeien kun je er op rekenen dat ze weer volop in de baan zijn. Met de jongen gaat het ook goed de laatsten zijn inmiddels bijgezet en nu kunnen ze door Anja handtam gemaakt worden. Ik zou u ook nog op de hoogte houden van de Corabia winterrace zoals beloofd , hier hebben ze inmiddels al een 6 tal opleervluchten achter de rug. Van de 2500 aangemelde duiven zitten er nu nog een 1800 stuks en eentje van ons is helaas niet naar de basis terug gekeerd dus moeten we het doen met nog eentje in de strijd. Nog één keer opleren en dan zal de eerste officiële wedvlucht plaats vinden. 
Ook bij de FCI OWderby loopt het gestaag door, morgen 10 april wordt de eerste lading afgeleverd op de hokken in Espelkamp. Ook doen we dit jaar voor de eerste keer mee met de Astauben derby eens kijken hoe dat zich ontwikkeld. 
Volgende week staat bij ons de eerste wedvlucht vanaf Munster op het programma voor mij zo’n 100 km met een beetje warmere dagen kan het een mooi vluchtje worden.
Allemaal alvast veel succes en Pak Ze !!!!

Zaterdag 27-03-2021
We gaan beginnen volgende week eerlijk gezegd had ik het nog niet gedacht maar ben wel blij dat wij onze sport kunnen bedrijven. Ik zag dan ook de afgelopen dagen dat velen van ons driftig aan het opleren zijn nu het met rappe schreden dichterbij komt. Wij zullen ze ook nog een paar keer de mand in moeten doen zodat ze met een goed gevoel aan de start kunnen verschijnen. De eerste vlucht is nog een oefenvlucht en daarna zal het echte spel beginnen. Volgende week lijkt het goed weer te worden met temperaturen boven de 15 gr. mooie temperaturen om ze nog en paar keer op te leren. Vandaag ook nog even naar club geweest voor de kampioenschappen. Met een 2e keizergeneraal kampioenschap in onze zeer sterke club zijn we uiteraard tevreden en dan te bedenken dat we niet alle fondvluchten hebben meegedaan. Alleen jammer dit nog steeds alles op afstand geregeld moet worden de gezelligheid o.a. feestavonden binnen de duivensport komt het zeker niet ten goede. Inmiddels zijn ze bij de eenkhoksrace in Spanje de winteredition Corabia ook begonnen na een moeizame start met de eerste opleervluchten. Ze zijn nu twee keer de mand in geweest op enkele kilometers en onze beide duiven zijn er nog totaal zitten er nu nog zo’n dikke 2000 duiven met veel bekende liefhebbers uit Nederland. Ook dit gaan we de komende weken in de gaten houden hoe het verder verloopt. De jonge duiven verloopt nu goed we hebben er een 35 stuks zitten en gaan ook regelmatig naar buiten, vliegen doen ze nog nauwelijks maar het zal niet lang meer duren voordat de hele meute in  de lucht zit. Gelukkig hier bij de jongen nog geen aanvallen van de roofvogels. Verder iedereen alvast veel succes met de eerste vlucht a.s. zaterdag vanaf Rheine.
Zaterdag 13-01-2021

Het is alweer zover de eerste duif is hier gesneuveld door de havik, je kunt er bijna de klok op gelijk zetten elk jaar weer hetzelfde verhaal. Ook andere liefhebbers kampen met hetzelfde probleem hier twee weg daar weer drie en ga zo maar door. Blijkbaar worden er veel goede duiven gepakt en niet zoals wetenschappers zeggen dat alleen de zwakke broeders eruit gehaald worden dit is onzin van de bovenste plank. Wij zijn een prachtige jaarling doffer verloren die als jonge duif 6/7 prijzen had gewonnen en een beloftevolle doffer waar ik zelf veel van had verwacht. We hebben de duiven er nog niet zoveel uit gehad mede door de weersomstandigheden. Inmiddels hebben we een dikke 30 jongen afgespeend en nu liggen er nog enkelen voor de eenhoksraces waar we aan mee gaan doen. Misschien gaat dit wel de uitdaging van de duivensport worden, je ziet dat er overal races uit de grond rijzen waar velen aan mee doen. Met vier weken beginnen we alweer te vliegen als het kan door de corona en je moet ze er zo langzamerhand wel uit doen om ze een beetje in conditie te brengen. De vele duiven die ik heb mogen fotograferen zijn allemaal klaar en iedereen was vol lof over de kwaliteit die ik geleverd had, altijd mooi dat men tevreden is over het eindresultaat en daar doe je het voor. Het blijft natuurlijk ook altijd een mooie herinnering als je een van je beste duiven ooit op de foto hebt.  Ik hoop dan ook dat er niet zoveel duiven meer verloren zullen gaan aan de havik, slechtvalk of vrouwjessperwer  zodat iedereen met een goed gevoel kan beginnen in april. allemaal een goed weekend gewenst en hopelijk pakt mijn cluppie vanavond opnieuw drie punten tegen Groningen.

Dinsdag 02-03-2021
Wat gaat het hard ondanks dat corona nog steeds de boventoon voert. Iedereen is druk met de kweek en zo langzamerhand lopen de jonge duivenhokken weer vol. Altijd mooi om te zien al dat jonge grut bij elkaar. De eersten zijn hier al buiten geweest en enkelen hebben al een rondje gedraaid. Ik laat ze af en toe even buiten ook omdat er nog steeds wordt bijgezet. Nog een paar weken dan zal de ploeg compleet zijn en beginnen we ook met verduisteren. De weduwnaars zijn ook al een paar keer buiten geweest en hebben al lekker gevlogen, de vorm is er nog niet en ze moeten straks ook intensiever aan de bak want met een dikke 5 weken begint het nieuwe seizoen. Ik blijf erop hameren dat het veel te vroeg is maar blijkbaar zijn er van de oude garde liefhebbers die vinden dat we net als 40 jaar geleden in april moeten beginnen. Deze mensen hebben blijkbaar nog steeds niet door dat de jaargetijden ook aan het veranderen zijn, maar blijkbaar boeit dat hun  niet. Afgelopen week kwam mijn beste vriend nog langs met een paar prachtige jongen die hij mij beloofd had, ik kan niet anders zeggen dat het plaatjes zijn de lijn is goed nu maar afwachten he ze het gaan doen maar het vertrouwen is er zeker. Hier gaan er nog een paar op bonnetjes weg en in principe doe ik er niet meer aan mee vooral als ik kijk wat het oplevert. Duiven die duur zijn aangeschaft en jongen daaruit die dan voor 40 euro weg gaan kan gewoonweg niet. Zo ken ik een goed spelend liefhebber waarvan een bon voor 30 euro is verkocht, terwijl hij duiven heeft aangeschaft van duizenden euro’s. Iedereen moet natuurlijk zelf weten of hij of zij een bon wil schenken, maar voor mij is het even niet aan de orde. Wanneer men duiven wil hebben moeten ze maar rechtstreeks aan de bel trekken. Ik ben benieuwd of alles nog doorgang kan hebben maar geloof wel dat we net als vorig jaar een start kunnen maken met gepaste regelgeving. We gaan het zien iedereen alvast succes.

Zaterdag 13-02-2021
Tjonge wat is het koud op de hokken, temperaturen die we al jaren niet meer gewend zijn. Vorst met meer als -10 is alweer jaren geleden. Dat de duiven er goed tegen kunnen staat vast. Als ik dan kijk naar enkele van mijn duivinnen  die zitten gewoon de hele dag vrijwillig in de ren met deze extreme temperaturen. Zelf vind ik dat ze er eigenlijk nog mooier uit gaan zien. Je merkt wel dat er ze veel meer verbranden door de kou maar dat is logisch. Vorige week nog even een topliefhebber dhr. B. op bezoek gehad voor een een paar foto’s van zijn toppers. Deze liefhebber vliegt al jaren de pannen van het dak op de overnachtvluchten, altijd mooi om zulke duiven te mogen fotograferen. 
Op eigen hok loopt alles gestaag door veel jongen in de schalen en nog wat op eieren voor de eenhoksraces. Maar eens kijken hoe het verloopt de komende weken, doordat het corona nog steeds overheerst zullen we wederom niet meedoen aan een aantal races. We gaan nog iets kritisch kijken wat wel mogelijk is. De duiven bij de winterrace in Corabia staat ook even stil omdat het niet toegestaan is in Zuid Spanje om met duiven te rijden. Hopelijk kunnen ze snel van start, vorige week zouden ze al met de eerste trainingen beginnen en wordt het zo langzamerhand wel tijd om ze op te gaan leren. We hadden wat laatjes ingestuurd misschien pakt dit nu goed uit. Al met al blijft het gissen hoe nu verder met dit vervelende virus. Toch ben ik blij dat ik nog duiven heb, zo heb je in geval iets direct aan huis waar je mee bezig kunt zijn zonder op pad te moeten. Blijf gezond en verzorg je duiven goed met deze kou en loop eens wat vaker naar je accommodatie of alles in orde is. Goed weekend allemaal. 

Zondag 31-01-2021
De afgelopen week druk geweest met de fotografie van de duiven. Rechts een van de topduiven van de Gebr. de Ruijter uit het kweekstation, deze liefhebbers hebben enorm geïnvesteerd in klasse duiven en dat werpt zijn vruchten af, de komende jaren gaan we hier zeker nog veel van horen. Op eigen hok loopt het gestaag door de eerste jongen zijn inmiddels afgezet en de 2e lichting zal straks ook toegevoegd worden. Daarna wordt er hier omgekoppeld en mogen enkele jonge duivinnen hun kweekwaarde bewijzen. We hebben nog een nieuwe lichting duiven zitten rechtstreeks uit “de Olympic Jan” dus daar heb ik het volste vertrouwen in dat er iets bruikbaars bijzit. Deze klasse doffer heeft al veel goede nazaten gegeven. 
Of we nog gaan vliegen in april weet ik natuurlijk niet maar dat we nog lang niet van het virus af zijn mag duidelijk zijn. Je kunt bijna de tv niet meer aanzetten of het gaat over corona zo langzamerhand heeft iedereen het wel een beetje gehad met alle beperkingen. De tijd gaat dringen en misschien beginnen we pas in mei, ik vind dat ook prima en dan maar iets langer doorgaan als het mogelijk is. Echt winter hebben we nog niet gehad en dat komt de kweek ten goede, duiven willen beter paren en dan met name jonge duivinnen. We gaan het zien de komende weken er lijkt toch nog een klein beetje winter aan te komen maar of het doorzet is maar de vraag. Ik denk dat de meesten en daar hoor ik ook bij verlangen naar het voorjaar. De duiven komen er hier in de winter niet uit en straks als de jongen erbij weg zijn gaat vanaf begin maart als het weer het toelaat de klep weer langzaam open. Straks nog even naar mijn cluppie FC Emmen kijken een van de belangrijkste wedstrijden om behoud voor de eredivisie. Goed weekend allemaal.

Dinsdag 19-01-2021
We zitten alweer halverwege januari en wat gaat het snel allemaal ondanks de beperkingen waar we nog steeds niet vanaf zijn. Je merkt al duidelijk dat het langzaam weer langer licht is ‘s avonds en dat voelt altijd goed. De verkoop van onze bonnenverkoop (verkopingen op duivennet) loopt goed en eindigt binnenkort. Enkele bonnen gaan nog steeds voor een prikkie weg dus als u nog een goedkoop duifje wilt bemachtigen is dit uw kans. Gisteren ben ik bij één van de eigenaren van een kweekcentrum geweest in het midden van het land waar ik een aantal foto’s heb mogen maken. Wat een topduiven heb ik daar in de hand gehad, hier zit echt de creme de la creme van de Heremans en vd Bulck collectie. Geweldig om zulke topduiven te mogen fotograferen. De meeste duiven gaan richting China en het blijkt maar eens dat daar de duivensport daar op een veel hoger niveau staat als bij ons. In China wordt er gigantisch gegokt in de duivensport en het blijkt maar eens te meer dat er dan ook gigantische bedragen worden neergelegd om een een goede duif te bemachtigen. Samen met nog een compagnon vliegen ze zelf ook met duiven en zijn met grote regelmaat bij de kampioenen te vinden. Als je dan ook nog zoveel klasse in huis hebt is het  niet vreemd om topuitslagen neer te leggen. bij deze wil ik B. en M. dan ook bedanken voor hun gastvrijheid en leerzame dag en we gaan ze zeker nog eens ontmoeten. 
Op eigen hok.
Na wat problemen met vechtpartijen en gebroken eieren lijkt de rust terug te keren, de meesten zitten op eieren of hebben inmiddels jongen. De jongen die er liggen groeien als kool en volgende week kunnen de eersten afgespeend worden. De tweede ronde en derde ronde van de kwekers zullen worden gebruikt voor de eenhoksraces en enkelen gaan nog op een bonnetje weg. Verder iedereen veel succes en dat we een mooi seizoen mogen hebben met niet al teveel verliezen.

Boven onze “Champagne” deze duivin vloog op de laatste jonge duivenvlucht een 1e pr. op Chalons en Champagne 436 km  2020 en tevens 12e tegen 14000 d. Afd. 10 en 11. Dochter van onze topkweker “Barney”

Bovenstaand de “Olympic Jan”  olympiadeduif Poznan 2019 welke ik heb mogen fotograferen bij duivenvriend Christoph. Geweldige doffer in de hand en ook zijn nazaten voelen aan als juweeltjes.